Διαβεβαιώσεις πως η ζωή των πολιτών θα γίνει ευκολότερη έδωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Όπως επισήμανε μ’ ένα μόνο κλικ όλοι θα μπορούν πλέον να ενημερώνονται για τα επιδόματα και τα προγράμματα που υπάρχουν.

Η Θ. Φωτίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης της την Δευτέρα αναφέρθηκε σ΄ένα πλήρες αυτόματο σύστημα ενημέρωσης για τα επιδόματα και τις προνοιακές υπηρεσίες που δικαιούται θα έχει κάθε πολίτης με την ολοκλήρωση του νέου συστήματος απόδοσης και πληρωμής τους.

«Έχουμε πείσει τους εταίρους μας για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο προνοιακό κράτος, για πρώτη φορά δημιουργούμε ενιαίο φορέα απόδοσης πληρωμής όλων των επιδομάτων και εγκαθιστούμε εθνικό μηχανισμό με 245 κέντρα κοινότητας και 13 περιφερειακά παραρτήματα, αλλά και νέα διεύθυνση στο υπουργείο» ανέφερε και πρόσθεσε:

Ήδη, 60 δήμοι έχουν προκηρύξει τις θέσεις προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, διαδικασία που αποδείχθηκε χρονοβόρα. Πλέον, ο πολίτης, για τον ίδιο για τα παιδιά του, για ηλικιωμένους, αλλά και οι Ρομά, ΑΜΕΑ, άλλες ευπαθείς ομάδες θα πηγαίνουν στο δήμαρχο ή τον πολιτευτή, αλλά στο κέντρο κοινότητας

Ενώ εξήγησε ότι όλες οι πληροφορίες για επιδόματα και προγράμματα θα δίνονται με το ΑΦΜ λέγοντας:

Με το ΑΦΜ του κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σε σχέση με το κράτος πρόνοιας, για τα παιδιά του, τα επιδόματα που δικαιούται, τη δυνατότητα σχολικών γευμάτων, τους παιδικούς σταθμούς, όλα τα προγράμματα στα οποία εμπίπτει. Με τη δημιουργία τριών online μητρώων συγκεντρώνονται τα στοιχεία για 135 επιδόματα από 17 διαφορετικούς φορείς και δημιουργείται ενιαία αρχή πληρωμής τους. Ο πολίτης με το ΑΦΜ του θα μαθαίνει τι δικαιούται, τι λαμβάνει αλλά και κυρίως τι δεν λαμβάνει ενώ μπορεί