Πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από διαφόρων ειδών εθισμούς; Αγαπούν τις κακές συνήθειες και δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από αυτές; Πάρα πολλοί! Αλλά πλέον η επιστήμη μας λέει πως αν αφαιρεθεί ένα και μόνο ένζυμο από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πιθανό να κόψεις ότι σε εθίζει.

Δύο επιστήμονες από το Κέντρο Ερευνών Ernest Gallo Clinic μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε στο μέλλον να βάλουμε χειρόφρενο στις καταχρήσεις. Σε πρόσφατη, λοιπόν, μελέτη τους έδειξαν πως αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο ένζυμο από τον οργανισμό τρωκτικών, εκείνα σταμάτησαν να καταναλώνουν οινοπνευματώδη και άλλες επικίνδυνες ουσίες.

Η έρευνα της Ernest Gallo και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ρόμπερτ Μέσινγκ και την ερευνήτρια Άννα Λι και είχε διάρκεια τέσσερις εβδομάδες. Τα τεστ έγιναν σε τρωκτικά τα οποία ήταν γενετικά προγραμματισμένα να μη διαθέτουν το γονίδιο για την πρωτεϊνική κινάση C (PKC) έψιλον και τα οποία αποδείχθηκε πως κατανάλωναν λιγότερη νικοτίνη (μέσω ενός διαλύματος νερού) σε σύγκριση με τα φυσιολογικά ποντίκια που σταδιακά εθίζονταν. Μετά από αυτά τα αποτελέσματα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απουσία του συγκεκριμένου ενζύμου ήταν εκείνη που έκανε τα τρωκτικά να πουν «όχι» στις ουσίες που τους προσφέρθηκαν.

Επειδή, λοιπόν, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι παρόμοιος με τον οργανισμό των τρωκτικών το ίδιο ισχύει και για το ανθρώπινο είδος. Οπότε, μπορούμε να πούμε ένα μεγάλο όχι στις κακές συνήθειες αρκεί να αφαιρέσουμε από τον οργανισμό μας την πρωτεϊνική κινάση C.