Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τον θάνατο παιδιών ανά τον κόσμο σε μολυσμένα ή ανθυγιεινά περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 1/4 θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών σ’ όλο τον κόσμο είναι σε ανθυγιεινές ή μολυσμένες συνθήκες. Τα εν λόγω περιβάλλοντα αφορούν τον αέρα, το νερό, την έλλειψη υγιεινής και το παθητικό κάπνισμα.

Η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει πως τα μολυσμένα περιβάλλοντα είναι πιθανό να προκαλέσουν θανατηφόρες περιπτώσεις διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας. 1,7 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους σε τέτοια περιβάλλοντα.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Margaret Chan, δήλωσε σχετικά:

Ένα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο – ιδιαίτερα για μικρά παιδιά. Τα όργανά τους και τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι υπό εξέλιξη, ενώ τα μικρότερα σώματά τους και οι μικρές αναπνευστικές δίοδοι τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσμένο αέρα και μολυσμένα νερά

Η έκθεση με τίτλο “Κληρονομώντας έναν βιώσιμο κόσμο – Άτλαντας υγείας παιδιών και περιβάλλοντος”, αναφέρει πως η έκθεση ενός παιδιού σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να ξεκινήσει ενώ βρίσκεται στη μήτρα ακόμα και να συνεχιστεί εάν το παιδί είναι εκτεθειμένο σε ρύπανση του αέρα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, όπως επίσης και σε παθητικό κάπνισμα.

άνθρωποι σε μολυσμένο περιβάλλον

Αυτό έχει ως συνέπεια ν’ αυξάνονται οι κίνδυνοι για πνευμονία αλλά και για πνευμονολογικές παθήσεις, όπως άσθμα. Παράλληλα, τα παιδιά κινδυνεύουν από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, ακόμα και καρκίνο.

Τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και σύστημα αποχέτευσης και εκτίθενται σε ρύπανση από καπνό μη καθαρών καυσίμων όπως ο άνθρακας ή η κοπριά που χρησιμοποιούνται για τη μαγειρική ή τη θέρμανση, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο.

Φυσικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεγάλος κίνδυνος υπάρχει λόγω των χημικών τα οποία περιέχονται στον αέρα, τις τροφές, το νερό κι άλλα προϊόντα.

Μέλος του ΠΟΥ, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα δημόσιας υγείας, δήλωσε:

Αυτό αποτελεί βαρύ φόρο και ως προς το ποσοστό των θανάτων αλλά και ως προς το ποσοστό των μακροχρόνιων παθήσεων και ασθενειών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας των παιδιών. Η επένδυση στην αφαίρεση περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας νερού ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα επιφέρει τεράστια οφέλη υγείας

Photo: REUTERS/Navesh Chitrakar