Ξεχνάς εύκολα; Έχεις αρχίσει όντως να μη θυμάσαι τι έφαγες χθες; Αρχίζεις να τρέμεις όταν πιάνεις το φλυτζάνι του ελληνικού; Αναρωτιέσαι αν έχεις όντως Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον, αλλά δεν υπάρχει κάποιο τεστ έγκαιρης διάγνωσης αυτών των παθήσεων, να σου δώσει άμεσα την απάντηση στο πρόβλημα σου; Ή μήπως υπάρχει; Κι όμως, πλέον, υπάρχει!

Είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες, ιδιαίτερα σοβαρές, ασθένειες να ανακαλύπτεις έγκαιρα τη διάγνωσή τους, έτσι ώστε να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις. Αυτό προσπαθούσαν τόσο καιρό οι επιστήμονες, και όπως φαίνεται, βρήκαν τη λύση.

Ερευνητές του μεξικανικού Πανεπιστημίου του Σαν Λουίς, σύμφωνα με το BBC, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αποδεικνύοντας πως η ανάλυση με βιοψία δείγματος από το δέρμα, έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει την αύξηση εκείνων των πρωτεϊνών, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, όταν εξελίσσεται κάποια από τις δύο παραπάνω νόσους.

Τα πειράματα που έκαναν, σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή Ροντρίγκεθ-Λέιβα, αφορούσαν 65 εθελοντές, από τους οποίους οι 20 έπασχαν από Αλτσχάιμερ, οι 16 από Πάρκινσον, οι 17 από άλλες μορφές άνοιας, και οι υπόλοιποι 12 ήταν υγιείς.

Οι επιστήμονες πήραν ένα μικρό δείγμα δέρματος πίσω από το αυτί κάθε εθελοντή και του έκαναν βιοψία. Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον εμφανίζεται αυξημένο το επίπεδο και των δύο πρωτεϊνών που αποτελούν βιοδείκτες για αυτές τις δύο νευρολογικές παθήσεις του εγκεφάλου. Ανάλογη αύξηση πρωτεϊνών στο δέρμα δεν παρατηρείται ούτε στους υγιείς, ούτε σε όσους έχουν απλή άνοια.

Το δέρμα έχει την ίδια προέλευση με τον εγκεφαλικό ιστό στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και γι’ αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καλό «παράθυρο» για το τι συμβαίνει αργότερα στον εγκέφαλο του ενηλίκου. Φαίνεται πως οι ίδιες πρωτεΐνες που παρατηρούνται ότι συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο των ατόμων με νευρολογικές παθήσεις, συσσωρεύονται επίσης στο δέρμα, πράγμα που μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για διαγνωστικούς σκοπούς.

Μπορεί ακόμα να γίνονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις πάνω στο δερματολογικό τεστ, έτσι ώστε να θεωρηθεί πλήρως αξιόπιστο για τη διάγνωση αυτών των δύο παθήσεων, ωστόσο ένα μεγάλο βήμα γι’ αυτή την ανακάλυψη που θα βοηθήσει χιλιάδες κόσμου στον πλανήτη έχει γίνει.