Κι όμως υπάρχει χωριό που κανείς κάτοικος δε καπνίζει και μάλιστα βρίσκεται στην Ελλάδα! Το Σκοτεινό της Κρήτης, που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα μακριά του Ηρακλείου, είναι ένα χωριό που κανείς κάτοικος δεν ανάβει τσιγάρο! Οι λέξεις, κάπνισμα, τσιγάρο, τασάκι, φουγάρο, χαρμάνιασμα δε βρίσκονται στο λεξιλόγιο των κατοίκων που εδώ και περίπου 35 χρόνια δεν έχουν ανάψει τσιγάρο!

Πραγματικά, κάτι πολύ σπάνιο στο άκουσμά του, ειδικά στις μέρες μας που η ατάκα «Θέλω τσιγάρο», πιπιλίζεται συνεχώς στα χείλη μας. Οι κάτοικοι του Σκοτεινού, λοιπόν, κάνουν τη διαφορά, γλυτώνοντας τόσο την υγεία τους, όσο και την τσέπη τους όπως μας αναφέρουν ο κ. Χαρίδημος και η κα. Χριστίνα, οι ιδιοκτήτες του μοναδικού και πιο ιστορικού καφενείου του χωριού.

«Κανένα μαγαζί στο χωριό δε πουλάει, ούτε προμηθεύεται τσιγάρα. Δε τα χρειαζόμαστε. Όλο αυτό ξεκίνησε από τα παιδιά των ‘παλιών’ που αποφάσισαν να σταματήσουν αυτή την κακιά συνήθεια, αφού πέρα του ότι δε βοηθούσε πουθενά, δημιουργούσε προβλήματα στην υγεία αλλά και στην τσέπη τους», μας λέει ο κύριος Χαρήδημος που παρά το ότι είναι από τους πιο παλιούς κατοίκους του χωριού, δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του.

Η γυναίκα του, η κυρία Χριστίνα μας επιβεβαιώνει πως η ατμόσφαιρα του καφενείου παρά το ότι καθημερινά μαζεύονται 25-30 άνθρωποι παραμένει καθαρή, ενώ τη θέση του τσιγάρου στα χέρια των κατοίκων, έχει πάρει το κομπολόι και η ρακί που του δίνει ζωή και διάθεση.

Μπορεί σου φαίνεται περίεργο, μπορεί να δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, κι όμως το Σκοτεινό της Κρήτης, αυτό το μικρό χωριό παραδίδει μαθήματα συμπεριφοράς και υγιεινής, κάνοντάς σε να νοσταλγείς έντονα αυτό το «όνειρο» της καθαρής ατμόσφαιρας που θα υπήρχε εάν κανείς δε κάπνιζε στο καφέ της γειτονιάς σου.

https://www.youtube.com/watch?v=KwEuGTv0H6I

Εσύ ακόμα σκέφτεσαι πότε θα το κόψεις;