Εμπλοκή στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από ΗΠΑ σε Υεμένη καθώς η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει κάνει ξεκάθαρο ότι τα εμπορικά πλοία δεν θα πρέπει να πλησιάσουν στην εμπόλεμη ζώνη.

Μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια έχει ανάγκη η Υεμένη λόγω της κρίσης που βιώνει, ωστόσο, κάθε προσπάθεια αποστολής της παρεμποδίζεται με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια να είναι αποκλεισμένα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε την Τετάρτη έκθεση που υπογραμμίζει πως “Τα πολεμικά πλοία της σαουδοαραβικής συμμαχίας στο λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα έστελναν προειδοποιητικό μήνυμα προς εμπορικά πλοία να κρατήσουν απόσταση από τις περιοχές των επιχειρήσεων. Μόνο σε πλοία με έγκυρες άδειες ελλιμενισμού θα επιτρέπεται η είσοδος σε περιοχές του λιμανιού, όλα τα υπόλοιπα θα απομακρύνονται”.

Μπορεί η Υεμένη να είχε δώσει το πράσινο φως για να εισέλθουν πλοία, όμως η συμμαχία με τους Σαουδάραβες απέκλειε τα πλοία.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας διέψευσε το γεγονός και έκανε λόγο απλά για έλεγχο των πλοίων.

Ο ΟΗΕ από την άλλη επισημαίνει την ανάγκη για διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου η Υεμένη να λάβει τα είδη που χρειάζεται.

Δύο εμπορικά πλοία κατάφεραν να εισέλθουν στο λιμάνι για τη μεταφορά ρυζιού και τσιμέντου, ενώ ο εκπρόσωπος της συμμαχίας είπε ότι και ένα τρίτο περιμένει να εισέλθει στο λιμάνι και ακόμα πέντε ελέγχθηκαν και κατευθύνονται προς το λιμάνι.