Για ακόμα μια φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης της ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε πως δεν θα καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης.

Για τις διαπραγματεύσεις:

Σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ο Γ. Κατρούγκαλος όρισε τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων η οποία έχει θέσει η Κυβέρνηση, καθώς και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

Για τις ομαδικές απολύσεις:

Ο  Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως στην Ελλάδα κανείς -ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Ενώ σημείωσε πως «η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό».

Για τον κατώτατο μισθό:

«Επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια».

«Ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982» επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων».

Για τον εκλογικό νόμο:

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.

photo:Nikos Libertas / SOOC