Οι Ελβετοί είπαν ναι στον Big Brother και πιο είπαν “ναι” στο δημοψήφισμα για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο νόμος για τις παρακολουθήσεις είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το 2015. 

Το 66% των Ελβετών υπερψήφισε τον νόμο που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες το δικαίωμα να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα τους.

 

Να θυμίσουμε πως οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 24ωρων έδιναν ως δεδομένη τη νίκη του “ναι” αλλά με πολύ χαμηλότερο ποσοστό, γύρω στο 53-58%.

Το δημοψήφισμα έγινε έπειτα από αίτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Πράσινων αλλά και άλλων πολιτικών οι οποίοι φοβόντουσαν ότι θα υπάρξουν “παρεκτροπές” των υπηρεσιών, όπως εκείνες που κατήγγειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο εξής, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν, εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τη σοβαρότητα μιας απειλής, να παρακολουθούν για προληπτικούς λόγους την αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες προσώπων, καθώς και τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, αλλά και να διενεργούν έρευνες σε σπίτια, οχήματα ή αποσκευές.

Είπαν όχι στις αυξήσεις των συντάξεων

Στο ίδιο δημοψήφισμα οι Ελβετοί πολίτες τάχθηκαν με ποσοστό 60% κατά της αύξησης των συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση τους έπεισε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν δυσβάσταχτο.