Εφικτή θεωρεί η Κυβέρνηση τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ ο J. Dijsselbloem ξεκαθάρισε νωρίτερα σε δηλώσεις του ότι η ευκαιρία για κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup έχει χαθεί. Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην επίσκεψη του Pierre Moscovici στην Αθήνα και τις επαφές του με τους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του J. Dijsselbloem για μη κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόταν στο τεχνικό κομμάτι. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει πρόταση- πακέτο απ’ τους Θεσμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την άποψη ότι στόχος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς περαιτέρω λιτότητα. «Είναι σημαντικό το πότε, αλλά και το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση. Η Κυβέρνηση δεν συζητεί τις παράλογες θέσεις του ΔΝΤ».

Dijsselbloem: Δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η β’ αξιολόγηση

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την Τρίτη την άποψη ότι η β΄αξιολόγηση δεν θα κλείσει εγκαίρως για το Eurogroup της Δευτέρας, όμως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη χώρα μας εξηγώντας, πως «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια «οξεία κρίση».

Η ατζέντα του Eurogroup αναφέρει ότι κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα αλλά και συγκεκριμένα για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Moscovici στην Αθήνα

Η Κυβέρνηση αναμένει αύριο, Τετάρτη, την επίσκεψη του Pierre Moscovici, ο οποίος θα συναντηθεί το πρωί με τον Ε. Τσακαλώτο και εν συνεχεία με τον Α. Τσίπρα.

Όμως, όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, «η επίσκεψη του Pierre Moscovici στην Αθήνα είναι καθαρά πολιτική και δεν συνδέεται με την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα».

Παρ’ όλα αυτά όσα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι σημαντικά, καθώς ο Pierre Moscovici έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ της Ελλάδας και αναγνωρίζει τη σημασία για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης.