Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της νέας ανακοίνωσης της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει συστάσεις προς την Ελλάδα απειλώντας ακόμα μια φορά με κυρώσεις, εάν δεν τηρήσει τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν, έντονες είναι οι αντιδράσεις από την ελληνική αλλά και την ιταλική πλευρά.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνάντηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Iταλός επικεφαλής των Eυρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την ανακοίνωση του μηχανισμού αξιολόγησης της Σένγκεν , σύμφωνα με την οποία, Ελλάδα και Ιταλία απειλούνται για ακόμα μια φορά με κυρώσεις, στην περίπτωση που δε “συμμορφωθούν” στους κανονισμούς της Συνθήκης Σένγκεν, δήλωσε, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Κατηγορούν τώρα την Ελλάδα και την Ιταλία, παρότι για πολλά χρόνια είχαν αφήσει αυτές τις δύο χώρες εντελώς μόνες τους. Ναι, να συζητήσουμε κι αυτό, αλλά πριν λύσουμε τα νομοθετικά θέματα πρέπει να δούμε ένα πολιτιστικό ζήτημα: ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να νικηθεί από τον φόβο. Και τί ακριβώς φοβόμαστε; Ποιός είναι ο κίνδυνος; Ο φόβος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν προτείνεται :

  • Να βελτιωθούν οι διαδικασίες καταγραφής. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται το επαρκές προσωπικό αλλά και οι απαραίτητοι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων προκειμένου η καταγραφή και η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται με επιτυχία.
  • Να παρέχονται οι αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά την διάρκεια της καταγραφής αλλά και της διαδικασίας επιστροφής των παράτυπων μεταναστών.
  • Να βελτιωθεί η επιτήρηση στα σύνορα. Προτείνει την δημιουργία ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των συνοριοφυλάκων.
  • Να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία απ’ όπου περνάνε οι πρόσφυγες.

Αξίζει στο σημείο αυτό ωστόσο να αναφερθεί, πως την ίδια ώρα που άλλοι υποστηρίζουν, πως η Ελλάδα, πρέπει να φύγει και μάλιστα άμεσα από την Σένγκεν, τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη, απορρίπτει ο επικεφαλής της Κομισίον, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Δεν τίθεται θέμα απομόνωσης της Αθήνας παρά τις αυστηρές συστάσεις που της απευθύνονται».

Τέλος σχετική έκθεση του France Strategie, αποκαλύπτει πως  οι οικονομικές απώλειες της Ευρώπης ,από την κατάργηση της Σένγκεν, θα ήταν ολέθριες: «Μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών».

Αν η Σένγκεν καταργηθεί και αναγκαστικά επιστρέψουν οι διασυνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη, οι χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν, θα ζημιωθούν οικονομικά. “Θα έχαναν περίπου 110 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας”, επισημαίνει μελέτη του επίσημου think tank της γαλλικής κυβέρνησης.

photo:Aris Oikonomou / SOOC