Κοινό μέτωπο διαμόρφωσαν η Ελλάδα με την Ιταλία και την Γαλλία υπέρ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας και της Γαλλίας ακολούθησαν το παράδειγμα του Ευ. Τσακαλώτου, που είχε λάβει σαφείς οδηγίες απ’ τον Αλέξη Τσίπρα, και στήριξαν έμπρακτα τις δύο χώρες της ιβηρικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την αρχή έκανε ο Ευ. Τσακαλώτος και στη συνέχεια οι ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας και της Γαλλίας συνέχισαν υποστηρίζοντας το επιχείρημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι δεν σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά μετά το Brexit, ζητώντας μια ελαστικότερη αντιμετώπιση.

Τα δημοσιονομικά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και η οικονομία της Ευρωζώνης ήταν τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup, μαζί με το θέμα του Brexit.

Η εντολή Τσίπρα σε Τσακαλώτο

Οδηγίες φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν απ’ το σημερινό Eurogroup.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για «σκληρή γραμμή για σθεναρή υποστήριξη στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία» σχετικά με τη συζήτηση για τα ελλείμματα των δύο ιβηρικών χωρών, αλλά και την τραπεζική κρίση στην Ιταλία.