Η Κομισιόν αποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να συστήσει στο Συμβούλιο ECOFIN.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό είναι το αποτέλεσμα  των σημαντικών προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα για την εδραίωση των δημόσιων οικονομικών της σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης του ESM.

Ο Αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε σχετικά πως η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος αποτελεί ένα ακόμη θετικό μήνυμα υπέρ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.

Στόχος είναι να συνεχιστεί η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της, η οποία είναι σημαντική για την Ελλάδα να και προετοιμαστεί η επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ταχεία εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των θετικών τους επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για να εξασφαλίσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ισχυρή ανάπτυξη και ευημερία στο μέλλον

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici σχολίασε τη στιγμή αυτή ιδιαίτερα συμβολική για την Ελλάδα.

«Μετά από τόσα χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα κερδίζει τελικά τα οφέλη των προσπαθειών της», τόνισε ο κ. Moscovici.

Η καταβολή των 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αναθεώρησης και η σημερινή πρόταση της Κομισιόν είναι η αναγνώριση της μαζικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ

O Επίτροπος δήλωσε πως η Κομισιόν θα παραμείνει στην πλευρά του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά.

Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Επιτροπής.