Στην έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την εκλογή Trump και τις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή, στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ο Νίκος Κοτζιάς. 

Έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ με αφορμή την εκλογή του Donald Trump και το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναχώρησε ήδη για τη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση ενώ αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να παραστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), στο οποίο θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας σε συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.

Πέρα από την εκλογή του Trump οι Ευρωπαιοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς θα ακολουθήσει και γεύμα εργασίας με θέμα τη Συρία.

Ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στο Λίβανο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια και στο “πνεύμα”, της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Η Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, την πορεία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, την αποτίμηση της υλοποίησης των Στόχων που ετέθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας το 2015 και την εξέλιξη των σχέσεων της ΕΕ με τους Ανατολικούς Εταίρους.

Στην απογευματινή Σύνοδο του ΣΕΥ, τέλος, θα εξεταστεί, σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας, η Παγκόσμια Στρατηγική για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και η πορεία εκπόνησης του Σχεδίου Εφαρμογής για την Ασφάλεια και την Άμυνα.

Photo:Nick Paleologos / SOOC