Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος προκειμένου να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και να μπει η χώρα  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα την Πέμπτη έγκριση για τη δόση, αλλά άφησαν κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους για το μέλλον.

Αυτό ήταν απίθανο να πείσει την ΕΚΤ, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει πως πρέπει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την Ελλάδα για ένα βιώσιμο χρέος, προτού συμπεριλάβει τη χώρα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 2-3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το χρέος για να συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στο Πρόγραμμα Αγοράς κρατικών ομολόγων

Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απαιτεί μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, όμως, αυτά δεν καθορίστηκαν αναλυτικά.

Όμως, οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές σε κάθε περίπτωση μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2017, καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις για επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

 Προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE πρέπει: 

  1. Να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος
  2. Να πραγματοποιηθεί έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος από την ΕΚΤ και το  ΔΝΤ
  3. Το ΔΝΤ θα παραμείνει σε αναμονή για 14 μήνες και στο τέλος του προγράμματος θα εκπονήσει δεύτερη έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος για να αξιολογήσει εάν τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος το καθιστούν βιώσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα; | Τα οφέλη και τα σημεία που προκαλούν προβληματισμό

Photo:REUTERS/Kai Pfaffenbach