Το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με τις συνέπειες που φέρνει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. κρούει η ΕΚΤ. Όπως επισημαίνουν σε σχετική τους έρευνα 51 επαγγελματίες αναλυτές προβλέπεται χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018.

Η έρευνα τονίζει, πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,4% για το 2017 και στο 1,6% για το 2018, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Για φέτος βέβαια,  η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%.

Η ΕΚΤ χαρακτηριστικά αναφέρει:

Με βάση τα αναλυτικά σχόλια των ερωτηθέντων, οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μία αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

Να σημειωθεί πως οι αναλυτές οι οποίοι ενσωμάτωσαν το Brexit στις προβλέψεις τους, εκτίμησαν πως «οι συνέπειές του θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 κατά 0,26 της ποσοστιαίας μονάδας και τον πληθωρισμό κατά 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, «η επίπτωση στην ανάπτυξη θα επέλθει μέσω μείωσης των καθαρών εξαγωγών στη Βρετανία, που θα περιορισθεί περαιτέρω από την υποτίμηση της στερλίνας, την αβεβαιότητα για τη φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε. και την αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικής αγορές».

Αξίζει να σημειωθεί πως η  ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της την Πέμπτη αφήνοντας, όμως, ανοιχτή την «πόρτα» σε μία περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της και υπογράμμισε πως «χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για την επιβράδυνση και την οικονομική επίπτωση του δημοψηφίσματος».