Δεν θα καταφέρει η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο να συγκεντρώσει 200 ψήφους, μιας και η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε πως θα απέχει απ’ την ψηφοφορία την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προκαλεί νέες κόντρες ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο κ. Γκιόλας απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Μ. Βορίδη απ΄τη Νέα Δημοκρατία διαφώνησαν έντονα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του εκλογικού νόμου.

Ο Γιάννης Γκιόλας χαρακτήρισε την απλή αναλογική εκλογικό σύστημα ισότιμης, δίκαιης και δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και τόνισε πως αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική αποτελεί ιστορική επιλογή, διευκολύνει Κυβερνήσεις συνεργασίας, ενισχύει την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, ενώ προάγει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορείτε να μας αιτιάσθε εσείς που αλλάζατε τα εκλογικά συστήματα για να εξασφαλίσετε την αυτοδυναμία σας στις εκλογές».

Απ’ την άλλη, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως «ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην αντιπροσώπευση, αλλά και στην κυβερνησιμότητα, αφού ο λαός όταν ψηφίζει, ψηφίζει Κυβέρνηση».

Παράλληλα, ζήτησε εξηγήσεις απ’ τον ΥΠΕΣ ««γιατί ενώ από τον Μάιο έως σήμερα έλεγε ότι με απλή αναλογική ο τόπος δεν θα κυβερνηθεί ποτέ και τώρα εισηγείται ένα νόμο με τον οποίο η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ».

Τέλος, έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας πως «γιατί κάτι δημοσκοπήσεις σας έριξαν στα τάρταρα και η Ν.Δ. προελαύνει και με βεβαιότητα ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός. Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος με τις άθλιες επιπτώσεις δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ.».

Ο Κ. Σκανδαλίδης απ’ την Δημ. Συμπαράταξη ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου και έκανε πρόταση για εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει την αναλογική κατανομή των εδρών έως το 42% με ελάχιστη ενίσχυση.

Ο κ. Κατσώτης του ΚΚΕ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως «επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό του λαού και των εργαζομένων από τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της με τα αντιλαϊκά μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη», ενώ είπε πως το κόμμα του θα δηλώσει παρών επί της αρχής και θα υπερψηφίσει το άρθρο για ψήφο στα 17 και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Ο κ. Μπαργιώτης απ’ το Ποτάμι ανέφερε: «Η απλή αναλογική δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και ενδεχομένως να μην βοηθά τις δημοκρατικές δυνάμεις σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αστάθειας. Η Κυβέρνηση επέλεξε για ακόμη μια φορά τον τακτικισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της».

Ανέφικτος στόχος οι 200 ψήφοι

Σχεδόν ανέφικτος κρίνεται πλέον ο στόχος της Κυβέρνησης για 200 ψήφους υπέρ της πρότασής της για το νέο εκλογικό νόμο, μιας και η Χρυσή Αυγή δήλωσε την Τρίτη κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια πως θα αποχωρήσει απ’ την ψηφοφορία.

Η Χρυσή Αυγή μέχρι πρότινος δεν είχε κάνει γνωστό το τί θα ψηφίσει στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο.

Ο Γιάννης Λαγός μιλώντας εκ μέρους του κόμματος την Τρίτη ανακοίνωσε πως η ΧΑ θα αποχωρήσει απ’ την ψηφοφορία την Πέμπτη.

Θα μείνουμε στην συζήτηση, θα σας τα πούμε και την ώρα της ψηφοφορίας θα αποχωρήσουμε. Θα σας αφήσουμε να το ψηφίσετε μόνοι σας, έτσι κι αλλιώς όλα μόνοι σας τα ψηφίζετε