Βαριά φέρεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να είναι η εκλογική ήττα της Μέρκελ στο Βερολίνο. Τα τελευταία exit polls, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, θέλουν το CDU να συγκεντρώνει το 18% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2011 υπέρ της εκλογής του τάχθηκε το 23,3% των ψηφοφόρων.

Οι φήμες που θέλουν το άστρο της Γερμανίδας Καγκελαρίου να «σβήνει» ενισχύονται, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα:

Την πρώτη θέση φέρεται να διατηρούν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%.

Την ίδια στιγμή, φέρεται πως στην τοπική Βουλή είναι πολύ πιθανό να εισέλθει μαζί με τα υπόλοιπα και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο συγκεντρώνει 11,5%.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα εκτιμώμενα ποσοστά βγουν αληθινά;

Σ΄αυτή την περίπτωση αναμένεται το AfD να διαθέτει αντιπροσώπους σε 10 από τα συνολικά 16, κρατίδια.

Τι μπορεί να συνεπάγεται το αποτέλεσμα;

Ενδεχομένως συνεπάγεται την αλλαγή της σύνθεσης της τοπικής κυβέρνησης, καθώς το κόμμα της Μέρκελ είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.  Παράλληλα βέβαια, είναι πολύ πιθανή η είσοδος στον κυβερνητικό συνασπισμό των Πρασίνων ή του αριστερού Die Linke.

Θυμίζουμε πως μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ είχε υποστεί και σημαντική ήττα και στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου – Πομερανίας. Τότε μάλιστα οι πολιτικοί αναλυτές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη δυναμική της Καγκελαρίου.