Θυροκολλήθηκε στη Βουλή το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση του Σώματος και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το Προεδρικό Διάταγμα, που θυροκολλήθηκε στις 17.25 από τον Φρούραρχο της Βουλής, υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου.

Στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται:

Διαλύουμε τη Βουλή της ΙΣΤ΄ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 1η Οκτωβρίου 2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11 π.μ.

 

Νωρίτερα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών. 

Στο προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται ακόμη ότι η νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, θα συγκληθεί σε σώμα την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, τη δεύτερη Πέμπτη δηλαδή μετά τις εκλογές, όπως ο Κανονισμός ορίζει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν τις επόμενες ώρες αναμένεται να θυροκολληθεί στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της, ωστόσο, η προεκλογική περίοδος, έχει ήδη ξεκινήσει, αφού για την έναρξή της αρκεί η υπογραφή του σχετικού ΠΔ και της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διαβάστε ΕΔΩ το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Το πρώτο νέο υπουργικό συμβούλιο

thanou

Πρώτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα για την Βασιλική Θάνου και η νέα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο.

“Όλοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι. Θα καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, να επιλύονται κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο”, ανέφερε η νέα πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός άνοιξε την εισήγησή της λέγοντας ότι μετά από τη μακρόχρονη θητεία της στον δικαστικό χώρο ορίστηκε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να αναλάβει το τιμητικό βάρος της ηγεσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς διενέργεια των εκλογών.

“Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία ήταν κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, δηλαδή, από διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής, της τέχνης. Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την αποδοχή της πρότασης προς συμμετοχή τους στην κυβέρνηση”, δήλωσε η Βασιλική Θάνου.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ως κύρια αρμοδιότητα τη διεξαγωγή και τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα. “Τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό ζήτημα”, συμπλήρωσε. “Επίσης την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και ορισμένα άλλα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι, θα καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, να επιλύονται κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο”, ολοκλήρωσε η πρωθυπουργός.

 

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου
Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης
Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης
Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος πτέραρχος εν αποστρατεία
Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης
Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης
Υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης
Υπουργός Παιδείας: Φρόσω Κιάου
Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης
Υπουργός Εργασίας: ο Δημήτρης Μουστάκας
Υπουργός Τουρισμού: Αλκηστις Πρωτοψάλτη
Υπουργός Υγείας: ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης

Στις 15:50 υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και θα προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το παρασκήνιο για την επιλογή της κ. Πρωτοψάλτη στο υπουργείο Τουρισμού

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η Σεβαστή Αττικοιουζέλ, (το πραγματικό όνομα της Αλκηστις Πρωτοψάλτη) θα είναι η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπο την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η πρόταση στην Αλκηστις Πρωτοψάλτη έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο έχουν σχέση από παλιά.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη πριν ασχοληθεί με το τραγούδι όταν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ήταν ξεναγός σε τουριστικό λεωφορείο.