Τα ρολόγια μετρούν αντίστροφα και οι Αμερικανοί αλλά και άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νέο πλανητάρχη, δηλαδή το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα γίνει η Χίλαρι Κλίντον η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας ή ο μεγαλύτερος εφιάλτης όλων – το να γίνει ο Τραμπ Πρόεδρος- θα γίνει πραγματικότητα;

Και στις δύο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: Οι ΗΠΑ θα είναι πολύ διαφορετικές μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Οι 58ες εκλογές των ΗΠΑ θα διεξαχθούν την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, όπως είθισται στις ΗΠΑ.

εκλογές ΗΠΑ

Το iPop.gr λίγες μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σου παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρεις γύρω απ’ τις εκλογές στις ΗΠΑ, το διαδικαστικό κομμάτι, το προφίλ των δύο υποψηφίων αλλά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- εκτιμήσεις για το νικητή.

Τα τυπικά

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος της Αμερικής για να γίνει κάποιος Πρόεδρος πρέπει:

  • Να έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Να είναι τουλάχιστον 35 χρονών
  • Να κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον 14 χρόνια

Οι προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανέδειξαν ως υποψήφιους Προέδρους την Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα.

Παράλληλα, υπάρχει και μια σειρά άλλων υποψήφιων Προέδρων των μικρότερων κομμάτων της Αμερικής, ωστόσο, ήδη απ’ τα μέσα του 1800 Πρόεδρος της Αμερικής εκλέγεται ο υποψήφιος ενός εκ των δύο βασικών κομμάτων: Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό.

Στις φετινές εκλογές συνυποψήφιοι αντιπρόεδροι είναι ο Τιμ Κέιν με την Χίλαρι Κλίντον και ο Μάικ Πενς με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι, αξίζει να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος. Η εκλογή του Προέδρου δεν γίνεται από το λαό άμεσα αλλά απ’ το Κολέγιο των εκλεκτόρων. Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ ανάλογα με το μέγεθός της έχει κι έναν αριθμό εκλεκτόρων. Όποιος υποψήφιος βγει πρώτος σε μια Πολιτεία, εξασφαλίζει και τον συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων. Έτσι, στο παρελθόν έχουμε δει περιπτώσεις υποψήφιων Προέδρων που μπορεί να ήρθαν πρώτοι σε ψήφους του λαού, αλλά δεν κέρδισαν επειδή ο αντίπαλός τους συγκέντρωσε περισσότερους εκλέκτορες.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για τους Αμερικάνους Πολίτες.

Τέλος, όσον αφορά το τυπικό κομμάτι να τονιστεί ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017.

εκλογές ΗΠΑ

Το προφίλ των δύο υποψηφίων

Ποιοι είναι, όμως, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ; Τι γνωρίζουμε γι’ αυτούς και ποια είναι η μέχρι στιγμής πολιτική τους καριέρα;

Χίλαρι Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον- σύζυγος του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον- έχει βρεθεί στο παρελθόν στη θέση της Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ήταν και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής απ’ το 2009 έως και το 2013, επί Προεδρία Ομπάμα.

Απ’ το 1993 έως και το 2001 ήταν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στο πλευρό του Μπιλ Κλίντον.

Τον Ιανουάριο του 2007 ανακοίνωσε ότι θα κατεβεί για Πρόεδρος της Αμερικής με τους Δημοκρατικούς, διεκδικώντας το χρίσμα του κόμματος. Η ίδια παραδέχθηκε το 2008 την ήττα της απ’ τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του. Έτσι, ο Μπαράκ Ομπάμα όντας πρόεδρος την διόρισε ΥΠΕΞ.

clinton

Μπορεί η Κλίντον να είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφια Πρόεδρος, ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά αποδοχής της την έκαναν να αλλάξει γνώμη. Έτσι, το 2015 ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ μέσω βίντεο στο οποίο τόνιζε: «Ο καθημερινός Αμερικανός χρειάζεται έναν υπερασπιστή. Και εγώ θέλω να είμαι αυτός ο υπερασπιστής».

Τελικά, κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων της και να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σημαντικά σημεία που συνθέτουν το προφίλ της Κλίντον:

  • Ο γάμος της με τον Μπιλ Κλίντον και οι φωτογραφίες μαζί του που κάνουν την εμφάνισή τους συχνά πυκνά στο προφίλ της στα social media
  • Σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ πήγε από πόρτα σε πόρτα παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες πέρυσι το χειμώνα για να μιλήσει με πιθανούς ψηφοφόρους της
  • Στην προεκλογική της εκστρατεία δίνει έμφαση στην επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ για τις προκλητικές δηλώσεις του αλλά και την υποστήριξή του απ’ την Κου Κλουξ Κλαν και τους νεοναζί.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι Αμερικάνος επιχειρηματίας, τηλεοπτική προσωπικότητα, κτηματομεσίτης και πλέον και πολιτικός.

Χωρίς προηγούμενη πολιτική καριέρα, ο Ρεπουμπλικανός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2015.

Ο Τραμπ είναι ιδρυτής της σειράς ξενοδοχείων- καζίνο  Trump Entertainment Resorts, πρόεδρος του The Trump Organization, ενώ απ’ το 2004 μέχρι και το 2015 παρουσίαζε το reality show «The Apprentice».

Οι προκλητικές δηλώσεις του τον έχουν σημαδέψει, όπως, επίσης και η εμμονή του με τα αρνητικά της Χίλαρι Κλίντον.

Donald Trump

Μερικές απ’ τις πιο πολυσυζητημένες ατάκες του Ντόναλντ Τραμπ:

Oι εκλογές των σκανδάλων και των ανησυχιών

Οι προεκλογικές εκστρατείες των δύο υποψηφίων έχουν σημαδευτεί από μια σειρά από σκάνδαλα που σε πολλές περιπτώσεις τους κόστισαν τη δημοτικότητά τους. Μια σειρά από γεγονότα που αποπνέουν ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της Κλίντον και του Τραμπ να προεδρεύσουν έκαναν την εμφάνισή τους το διάστημα που ήταν σε εξέλιξη οι προεκλογικές τους καμπάνιες.

clinton trump

Τα περίφημα emails της Κλίντον

Ενώ η Χίλαρι Κλίντον βρισκόταν στον αγώνα για την διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, ένα σκάνδαλο ξέσπασε αναφορικά με τα emails που είχε στείλει όσο ήταν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αφορούσαν μυστικές πληροφορίες της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Ο διευθυντής του FBI που ερευνά την υπόθεση με τα emails για το κατά πόσον παραβιάστηκε η νομοθεσία γα τη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών, είχε τονίσει πριν από λίγο καιρό πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι συνεργάτες της σκόπιμα παραβίασαν τη νομοθεσία για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών, υπάρχουν όμως αποδείξεις για ξεκάθαρη αμέλεια στο χειρισμό εξαιρετικά ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών».

Προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της Κλίντον και παρά την έκθεση ευαίσθητων πληροφοριών της Αμερικανικής Κυβέρνησης από μεριάς της Κλίντον σε πιθανή απειλή, η υπόθεση έχει αντιμετωπιστεί απ’ τις Αρχές με σχετική ηπιότητα.

Το θέμα υγείας της Κλίντον

Ακόμα ένα θέμα που έχει αποτελέσει πλήγμα για την Χίλαρι Κλίντον είναι οι φήμες για την υγεία της. Στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, η Κλίντον κατέρρευσε, με διάφορα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ να κάνουν λόγο ότι η υποψήφια Πρόεδρος πάσχει από σοβαρή ασθένεια, που ίσως δεν της επιτρέψει να ασκήσει την Προεδρία με επιτυχία.

Τελικά, η γιατρός της διαβεβαίωσε ότι η Κλίντον δεν πάσχει από κάτι σοβαρό, απλά επιβάρυνε τον οργανισμό της ενώ είχε διαγνωστεί με πνευμονία.

Άλλωστε λίγες μέρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας και των δύο υποψήφιων Προέδρων.

Φυσικά, παρά τις διαβεβαιώσεις της γιατρού της Κλίντον, το θέμα της υγείας της αποτελεί ακόμα αντικείμενο κριτικής των επικριτών της.

Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Μόλις έναν μήνα πρις τις εκλογές, σειρά γυναικών εμφανίστηκαν να καταγγέλλουν τον Ντόναλντ Τραμπ για σεξουαλική παρεχνόληση.

Οι καταγγελίες έγιναν γνωστές μέσω δημοσιευμάτων κορυφαίων Αμερικανικών ΜΜΕ, προκαλώντας σκέψη για το εάν αληθεύουν ή είναι απλώς μια απόπειρα για να σπιλωθεί η εικόνα του Τραμπ.

Πάντως, αξίζει να τονίσουμε πως, ενώ στην αρχή μόνο δύο γυναίκες έκαναν λόγο ότι ο Τραμπ τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά πριν από χρόνια, τελικά ο αριθμός αυτών των γυναικών αυξήθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη τόσο για τα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν την είδηση, όσο και για τις γυναίκες που τον καταγγέλουν.

Αντιμέτωπος και με σκάνδαλο φοροδιαφυγής ο Τραμπ

Εκτός απ’ το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ο Τραμπ πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπος και μ’ ένα ακόμα σκάνδαλο: εκείνο της φοροδιαφυγής.

Ο Ρεπουμπλικανός φέρεται να είχε αποφύγει με νόμιμο τρόπο να πληρώσει φόρους τα τελευταία 20 χρόνια!

Η σκέψη ότι η φοροδιαφυγή του Τραμπ δεν είναι απλώς φήμη αλλά γεγονός ενισχύεται από δύο απόψεις: Ότι δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις όπως είθισται να κάνουν οι υποψήφιοι Πρόεδροι και ότι μια απ’ τις πάγιες θέσεις του είναι να μειωθεί η φορολόγηση των πλούσιων.

Τρία debates
Αντάλλαξαν κατηγορίες οι υποψήφιοι

Και τα τρία debates ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ έγιναν σε έντονους τόνους, με την Κλίντον να αναδεικνύεται στα περισσότερα νικήτρια.

Στις τηλεμαχίες των υποψηφίων αναδείχθηκαν οι διαφορετικές απόψεις τους σε κομβικά θέματα, όπως είναι αυτό της εξωτερικής πολιτικής, της φορολογίας αλλά και της μετανάστευσης, πριν καταλήξουν να γίνουν μια κόντρα on camera ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Debate Clinton Trump

Οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν κατηγορίες αλλά και βαριές κουβέντες για τα γνωστά ζητήματα που εξαπολύουν επίθεση ο ένας στον άλλο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Όσα έγιναν στο 1ο debate
Οι κόντρες του 2ου debate
Όσα έγιναν στο τελευταίο debate

Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές;

Όλο και περισσότερο ανεβαίνει η δημοτικότητα της Κλίντον το τελευταίο διάστημα, με την πλευρά του Τραμπ, μάλιστα, να παραδέχεται πως χάνει έδαφος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 12 μονάδες.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η Κλίντον έχει ποσοστό 50% έναντι 38% του Τραμπ. Σημειώνεται πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η υποψήφια με τους Δημοκρατικούς. Το 38% όμως είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ο Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις, λοιπόν, ψηφίζουν Χίλαρι, όλα, όμως θα κριθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Η Αμερική ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, το θέμα είναι: θα είναι για καλό;

Photos: wheniscalendars.com,Mandel Ngan/AFP, EPA, Getty