Κλειστό θα παραμείνει για λόγους ασφαλείας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την πόλη. Συνεπώς ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Την ίδια στιγμή μέχρι 10 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει κλειστός ο αρχαιολογικός χώρο της Μεσσήνης.

Η Μεσσηνία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απ’ τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Οιχαλίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Θερμαϊκού.

«Το αίτημα έγινε από τον Δήμο Θερμαϊκού προς την Πολιτική Προστασία και εμείς το μεταβιβάζουμε στην Αθήνα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι αργά το μεσημέρι», είχε δηλώσει νωρίτερα ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε:

Βρισκόμαστε στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού από χθες το απόγευμα. Εδώ επίσης βρίσκονται μηχανήματα των Δήμων Θερμαϊκού και Καλαμαριάς καθώς και ιδιωτικά οχήματα για τους καθαρισμούς του οδικού δικτύου. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχουν δημιουργηθεί μεγάλες λίμνες από νερό και έχει γεμίσει λάσπη η περιοχή από τον κεντρικό δρόμο ως τη θάλασσα. Η πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις και υπήρξαν πολλοί εγκλωβισμοί ανθρώπων σε διάφορα σημεία μέσα στη νύχτα. Έχουμε κλειστά οδικά δίκτυα και διακοπή του νερού. Οι προσπάθειές μας αυτή τη στιγμή εστιάζονται στον καθαρισμό του κεντρικού δρόμου Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες λόγω της λάσπης. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα συνεχίσουμε τη διάνοιξη στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής

Στο νομό Μεσσηνίας γενικότερα αλλά και ειδικά στην Καλαμάτα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν απ’ την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο  η Πυροσβεστική έλαβε 350 κλήσεις για παροχές βοηθείας στον νομό Μεσσηνίας, 125 κλήσεις στον νομό Λακωνίας και 550 κλήσεις στον νομό Θεσσαλονίκης.

24 άτομα διασώθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στη Λακωνία και 21 στη Μεσσηνία.

110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 90 πυροσβεστικά οχήματα και 400 πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής.

4 νεκροί λόγω κακοκαιρίας

Στο νομό Μεσσηνίας 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απ’ την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Ακόμα ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Την ίδια στιγμή, τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί ποδός για να εντοπίσουν την 53χρονη που αγνοείται στο δήμο Θερμαϊκού.

Σοβαρά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας:

Εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλά σημεία.

Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία να έχει διακοπεί στη Μεσσηνία:

 • στο 222ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος του Αγίου Φλώρου
 • στα δύο ρεύματα και τα οχήματα θα πρέπει να κινούνται από την παλαιά εθνική Τρίπολης – Καλαμάτας.
 • στο 1ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ασπροχώματος – Πύλου
 • στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Ασπροχώματος – Πύλου
 • στην είσοδο της Μεσσήνης, στην γέφυρα του Παμίσου ποταμού και στο δρόμο Αγίου Νικολάου – Τραχήλας στην μεσσηνιακή Μάνη.

Στον νομό Λακωνίας:

 • Από το 19ο έως το 21,5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τάραψας – Μονεμβασιάς, στην περιοχή της Σκάλας
 • από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι το Βλαχιώτη
 • σε όλους τους παρακείμενους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους
 • στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου
 • από το 1ο έως το 1,3 χιλιόμετρο του δρόμου Απιδιά – ‘Αγιος Δημήτριος Ζάρακος
 • από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη – Γούβες.