Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ύπατη Αρμοστεία για τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στη Σάμο, κάνοντας έκκληση για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό χωρητικότητας που μπορούν να υποστηρίξουν οι δομές, ενώ σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, δημιουργήθηκε μια κατάσταση, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ.

Με μέγιστη επίσημη χωρητικότητα 850 ατόμων, το Κέντρο φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς μένουν εδώ και βδομάδες ή μήνες σε μικρές σκηνές κάμπινγκ στο ύπαιθρο, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως οι τουαλέτες και τα ντους, εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την προστασία και την ασφάλειά τους 
Προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες ειδικά των ευάλωτων ομάδων, των παιδιών και γυναικών, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές, αλλά δεσμεύεται και η ίδια, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.

Η Υ.Α. είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο, όπως ξενοδοχείων που προσφέρουν ειδικές τιμές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και τις κεντρικές Αρχές
Τέλος, η ύπατη Αρμοστεία κρίνει σημαντική την μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα έρχονται στη Σάμο. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό, μέσω της καταγραφής και της μεταφοράς περισσότερων αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα, όπως επεσήμανε.