Μήνυμα για την αναδόμηση της Ευρώπης έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος από την Γαλλία όπου και βρίσκεται. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο εκδηλώσεων στη «Γιορτή της Ουμανιτέ» ο Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνική Ευρώπη, είναι η μοναδική διαχωριστική γραμμή, που έχουμε ως βάση της στρατηγικής μας για το νέο προσανατολισμό της πολιτικής της Ευρώπης».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στη δέσμη των διπλωματικών πρωτοβουλιών που πήρε τελευταία η Αθήνα και συγκεκριμένα εστίασε στη θέληση της Αθήνας «να διαμορφώσει μια ευρεία συμμαχία με όλους αυτούς που είναι εναντίον της λιτότητας και όχι σε μια εθνικιστική βάση, βορράς εναντίον νότου, αλλά στη βάση της διαχωριστικής γραμμής, νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνική Ευρώπη».

Όταν μάλιστα ερωτήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο για το «ποιες είναι οι ελπίδες επιτυχίας της προσπάθειας αυτής τη σημερινή εποχή» απάντησε:

«Αυτή είναι η καταλληλότερη εποχή. Τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρχε η εντύπωση της πλήρους επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, σαν να αποτελούσε τη λύση όλων των θεμάτων. Τώρα φαίνεται καθαρά η αποτυχία αυτής της συνταγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αλλά παντού στην Ευρώπη. Μια έκρηξη των ανισοτήτων, μία υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και εξ’ αιτίας αυτού του λόγου μια απογοήτευση του Ευρωπαίου πολίτη για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό πρέπει να προλάβουμε. Να ξαναστήσουμε στα πόδια της την Ευρώπη, αλλά σε μια κατεύθυνση κοινωνική».

Μιλώντας για τις ανισότητες που υπάρχουν ο Υπουργός Εργασίας τόνισε:

«Τις βλέπουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με μια τάση τα ελλείμματα του νότου να αντικρίζουν τα πλεονάσματα του βορρά. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός μίλησε στην εφημερίδα «Le Monde» για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της Ευρώπης, εάν δεν αποκαταστήσουμε την θεμελιώδη ισορροπία γύρω από τις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης, που είναι ο κοινωνικός διάλογος και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παράλληλα αναφέρθηκε και «στις εναλλακτικές λύσεις τις οποίες οφείλει να διερευνήσει η αριστερά προκειμένου να πετύχει τους στόχους της» σημειώνοντας:

«Πρώτα απ’ όλα μιλούμε για ανάσχεση και αναστροφή του μαζικού κινήματος απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που συνεπαγόταν ο νεοφιλελευθερισμός. Παλιά, θεωρούσαμε ως δεδομένο το οκτάωρο, την ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις και σκεφτόμασταν πως θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στη δημοκρατία, στους εργασιακούς χώρους, στο να μειωθεί παραπάνω ο χρόνος δουλειάς».

Και πρόσθεσε:

«Τώρα συζητάμε πάλι αμυντικά, για να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη με αγώνες επί ολόκληρες δεκαετίες. Στη βάση αυτή λοιπόν ξεκινάμε, όχι μόνο να μην προχωρήσουν περαιτέρω τα σχέδια απορρύθμισης, αυτά που το ΔΝΤ επαγγέλλεται, ως βασικός σημαιοφόρος πάντα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά αντίθετα να ξαναγυρίσουμε στην κοίτη της παλαιάς κοινωνικής Ευρώπης».

photo:Nikos Libertas / SOOC