Ανακοίνωση εξέδωσε η οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV) που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, με την οποία γίνεται έκκληση προς την Ουάσινγκτον να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του που ήρθε απ’ την Τουρκία.

Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση να απορρίψει κάθε προσπάθεια κατάχρησης της διαδικασίας έκδοσης που στοχεύει να εξυπηρετήσει πολιτικές βεντέτες

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται τα ηλεκτρονικά στοιχεία που εστάλησαν απ’ την Άγκυρα σχετικά με τον Γκιουλέν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Ερντογάν

Την βοήθεια των ΗΠΑ στις έρευνες σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πρόσφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη.

Παράλληλα, όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση των υπευθύνων για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τον Γκιουλέν και το αίτημα έκδοσης απ’ την Άγκυρα, καθώς η τουρκική Κυβέρνηση τον θεωρεί υπεύθυνο για την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Τι αίτημα για έκδοση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία έκδοσης ανάμεσα στις δύο χώρες.