Έκκληση προς τη Βρετανία για άμεσο ξεκίνημα των διαδικασιών για το Brexit φέρεται να έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε το Σάββατο πως δεν θα εμπλακεί στις εγχώριες πολιτικές της Βρετανίας.

«Η Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό με τις διαδικασίες εξόδου της από την Ε.Ε., η οποία με τη σειρά της δεν θα πρέπει να κάνει πίσω αν το Λονδίνο διστάσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας», τόνισε ο κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών αν το έγγραφο για την αποχώρηση υποβληθεί το συντομότερο δυνατό για να μην επεκταθεί η περίοδος της αβεβαιότητας».

Τουσκ: Πρώτα απ’ όλα το συμφέρον των «27»

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ στο Brexit κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία δεν θα αρχίσουν πριν την επίσημη προσφυγή του Λονδίνου στο μηχανισμό για την αποχώρηση απ’ την Ε.Ε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι  «είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας».