Εκατοντάδες φάλαινες- πιλότοι εξόκειλαν σε ακτή στη Νέα Ζηλανδία, με τις περισσότερες απ’ αυτές να είναι δυστυχώς νεκρές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας, συνολικά 416 φάλαινες παρασύρθηκαν στην ακτή, με τα 3/4 (70%) αυτών να είναι νεκρές.

Οι εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρέχουν βοήθεια σ’ όσες είναι ακόμα ζωντανές.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας δηλώνουν ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που εξοκείλουν τόσες πολλές φάλαινες, μιλώντας για ένα συχνό φαινόμενο.

Ο περιφερειακός διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος δήλωσε

Δεδομένου του αριθμού των φαλαινών που είναι ήδη νεκρές, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κατάσταση της υγείας αυτών που εξακολουθούν να ζουν είναι πολύ κακή. Άρα προετοιμαζόμαστε για πολύ δραματικές στιγμές

Ο αριθμός των νεκρών φαλαινών είναι τόσο μεγάλος που οι εθελοντές αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να σώσουν τις ζωντανές. «Οι νεκρές φάλαινες που πλέουν στα ρηχά εμποδίζουν το δρόμο των υπολοίπων προς τα ανοιχτά», είπε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο AFP.

Τελικά, οι εθελοντές κατάφεραν να οδηγήσουν ξανά προς τα ανοιχτά τις περισσότερες φάλαινες, ενώ έχουν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα για να τις εμποδίσουν να ξαναβγούν στην ακτή.

Ελπίζουμε ότι το ρεύμα θα τις πάρει προς τα μέσα και ότι αυτές θα το ακολουθήσουν

Photos: AP, Reuters