Ως το «τέλος του παιχνιδιού» χαρακτήρισε τη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για τη συμβολή της οδού Λήδρας με την κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ.Eide, ανέφερε ότι στόχος των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία είναι η επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν.

Ο Espen Barth Eide, μάλιστα θα συναντηθεί την Τρίτη στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ το έγγραφο που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναμένεται να παραδοθεί ως προσχέδιο για σχόλια στις πλευρές, μέχρι την Τετάρτη. Επιπλέον θα έχει επαφές και με τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, θα συναντηθεί την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον Βρετανό ομόλογό του, Boris Johnson, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη θα συναντηθούν για συζητήσεις και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε συνάντηση τις Βρυξέλλες. Εκεί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσης συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τheresa May, ενώ την Τετάρτη αναμένεται συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Παράλληλα, η Βρετανία επανέλαβε την πρόθεσή της να παραδώσει τμήμα του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμφωνία στο εδαφικό. Σε δηλώσεις του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Άγκυρα στην εφημερίδα «Hurriyet», οι Βρετανικές Βάσεις, επισήμως και νομικά, δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Προσθέτει επίσης, πως το Λονδίνο γνωρίζει τις ευθύνες του και θέλει να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για λύση.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Άγκυρα, οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία θα εστιάσουν στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όσον αφορά τα ζητήματα της ενέργειας, ο Matthew Kidd ανέφερε ότι Αναστασιάδης και Akinci καταλαβαίνουν ότι αυτά δημιουργούν νέα ώθηση για να υπάρξει συμβιβασμός, επειδή από την κατάσταση θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Τα βασικά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά:

Εδαφικό: Τι εδάφη θα επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στους Ελληνοκύπριους. Πρόκειται για τα εδάφη που κατέχουν παράνομα μετά την εισβολή του 1974. Το εδαφικό σχετίζεται ακόμα και με την ακτογραμμή. Ένα απ’ τα βασικά θέματα διαφωνιών είναι η περιοχή της Μόρφου, λόγω του ότι διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή και θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην πλευρά στην οποία θα ανήκει. Τέλος, με το εδαφικό συνδέεται ακόμα και ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους.

Περιουσιακό- αποζημιώσεις: Τι αποζημιώσεις θα δοθούν στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν απ’ τις εστίες τους το 1974, αλλά επίσης και σε Τουρκοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Με τις αποζημιώσεις σχετίζεται επίσης και η επιστροφή των περιουσιών.

Εκ περιτροπής προεδρία: Εάν θα πρέπει να υπάρχει εναλλασσόμενη Προεδρία ώστε να ασκεί την Προεδρία για το σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην προεδρία δύο προς ένα, δηλαδή για κάθε δύο φορές που θα ασκεί προεδρία Ελληνοκύπριος, να ασκεί μια φορά ο Τουρκοκύπριος. Αυτό, όμως, θέτει ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργικότητα της Κυβέρνησης. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, συζητείται ακόμα το εάν οι Τουρκοκύπριοι που θα συμμετέχουν σ’ ένα κοινό συμβούλιο, το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις, θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης:

Νέο ραντεβού στη Γενεύη για το Κυπριακό