Την τελευταία του συνάντηση ως σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε σήμερα ο Espen Eide με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Αργότερα θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Akıncı.

Ο κ. Eide θεωρεί «νεκρή» τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η αναβίωση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε στο Κραν Μοντανά, δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών και εάν αυτές συμφωνήσουν

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντανά είναι νεκρή, ο κ. Eide τόνισε πως μπορεί η διαδικασία να έληξε εκεί χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως «δεν μπορεί να αναβιώσει».

Ο Espen Eide δήλωσε πως ήταν η τελευταία συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του ως ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «καλή και φιλική».

Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Akıncı , με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από τους άλλους ηγέτες πριν από αυτούς

Παραδέχτηκε όμως πως « δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα».

Παρ’ όλα τα μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα που υπάρχουν μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία «αν θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».

Photo: ΑΠΕ