“Εγώ δεν λαμβάνω εντολές από τους λαούς της Ευρώπης” δηλώνει η Ευρωπαία Επιτρόπος Εμπορίου Cecilia Malmström σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Indipendent, προκαλώντας αίσθηση γύρω από το ζήτημα της αμφιλεγόμενης συνθήκης TTIP που θέτει το πλαίσιο γύρω από τις  διατλαντικές εταιρικές σχέσεις εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Η.Π.Α και Ε.Ε 

Με χιλιάδες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο εναντίον της υπογραφής της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων μια να πραγματοποιείται και στην Αθήνα, η συζήτηση γύρω από το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων.

Στη συνέντευξή της η Malmström αναγνώρισε ότι ποτέ άλλοτε μια εμπορική συμφωνία δεν έχει εμπνεύσει τέτοιο πάθος και διαδεδομένη αντιπολίτευση. Ωστόσο, η επίτροπος σχολιάζει μάλλον καυστικά τις αντιδράσεις αυτές:

 Εγώ δεν λαμβάνω εντολές από τους λαούς της Ευρώπης.

Από ποίον όμως λαμβάνει τελικά εντολές η Cecilia Malmström; Επισήμως, οι επίτροποι της ΕΕ, ακολουθούν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί τις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας ΤΤΙΡ κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την κατάλληλη συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πολλώ δε μάλλον βουλευτών ή μελών του κοινού.

ttip-plakat

Στην πραγματικότητα, η Malmström δέχεται εντολές απευθείας από τα εκάστοτε εταιρικά συμφέροντα που συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρύβει το γεγονός ότι δέχεται επιρροές  από τα λόμπι του κλάδου, όπως είναι η BusinessEurope και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υπηρεσιών. Έτσι γίνεται ξεκάθαρο πως οι διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εταιρειών και όχι τις δημόσιες ανάγκες.

Σε μια Ευρώπη πολιτών, με ενιαία κοινωνική πολιτική για όλες τις χώρες- μέλη δεν χωράνε ξενοφοβικές κινδυνολογίες όπως το ενδεχόμενο κλειστών συνόρων.Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, πρέπει να στοχεύσουμε πέρα ​​από τα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας μικρή ελίτ.

Στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί θα κληθούν να αποφασίσουν για την παραμονή τους στην ΕΕ, δε θα πρέπει να επαναληφθεί το ελληνικό σκηνικό διχασμού του περασμένου καλοκαιριού, καθώς οι Βρετανοί όπως και οι Έλληνες δεν ερωτώνται αν θέλουν να παραμείνουν Ευρωπαίοι. Αντ ‘αυτού, θα  ερωτηθούν αν θέλουν να εξακολουθούν να υπόκεινται στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της μη εκλεγμένης Επιτροπής Εμπορίου τα όργανα της οποίας δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ή απόκλιση από τους σχέδιο μόνιμης λιτότητας και των  εταιρικών κανόνων αγοράς.

Η Συμφωνία για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις, ουσιαστικά προσφέρει μια γεύση από τον εφιάλτη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει για κάθ’ έναν από εμάς. Η Cecilia Malmström, με τις δηλ΄σεις της δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να δείξει την περιφρόνηση με την οποία η ίδια και οι συνάδελφοί της βλέπουν τους λαούς της Ευρώπης. Μας έχουν προειδοποιήσει…