Στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις», η Ιωάννα Σταυροπούλου απαντούσε ηθοποιός, όχι δικηγόρος. Κι επειδή, όντως ήθελε (και έγινε) ηθοποιός, πρώτα εξασφάλισε τα προς το ζειν, σπουδάζοντας στη Νομική. Γιατί, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, μόνο με την υποκριτική δεν μπορείς να ζήσεις. Πώς συνδυάζεται, όμως, το θέατρο με το δικαστήριο; Ιδού η απάντηση!

«Με μπαμπά δικαστή και μαμά δικηγόρο ήταν δύσκολο να γλιτώσω την δικηγορία. Όμως, είμαι ακριβώς το αντίθετο “της καθώς πρέπει δικηγόρου”. Προς το παρόν, αντιστέκομαι σθεναρά στα ταγέρ και τους χαρτοφύλακες! Θα πιεζόμουν αν δεν έκανα αυτό που ήθελα από παιδί. Η ισορροπία ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους -την πεζή πραγματικότητα και την απόλυτη μαγεία- είναι αυτό που με κρατάει ψυχικά υγιή. Οι δύο ιδιότητες μπορούν εύκολα να συνδυαστούν.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν μαθευόταν ότι είμαι ηθοποιός, θα έχανα την αξιοπιστία μου στο δικαστήριο. Σας πληροφορώ ότι συμβαίνει το αντίθετο. Όσοι συνάδελφοί μου έτυχε να με δουν στο θέατρο μόνο καλά λόγια είχαν να μου πουν.

Ο ηθοποιός παίζει θέατρο. Ο δικηγόρος …κι αν παίζει θέατρο! Πολύ πιο δύσκολο κιόλας, αφού δεν έχει κάνει πρόβες και ποτέ δεν είναι σίγουρος για την έκβαση του “έργου”!

Η δραματική σχολή με βοήθησε πολύ στην αγόρευση. Ειδικά το μάθημα του αυτοσχεδιασμού και της σκηνικής πάλης. Ο ιδανικότερος θεατρικός μονόλογος για μία αγόρευση είναι εκείνος του “Ριχάρδου του Γ΄”, του Σαίξπηρ. Ο Ριχάρδος ήταν αποφασιστικός, επίμονος και δεν μασούσε!

Σε ποια ταινία με δικηγόρους θα ήθελα να είχα παίξει; Σε μία σειρά των ‘80s, το “LA LAW” . Αν έπρεπε ένας Έλληνας να υποδυθεί τον καλό και δίκαιο δικαστή, αυτός θα μπορούσε να είναι ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Από την άλλη, ο Τζακ Νίκολσον θα ήταν ιδανικός για τον ρόλο του σατανικού και αδίστακτου δικηγόρου.

Αν έπρεπε να διαλέξω μία από τις δύο ιδιότητές μου θα διάλεγα –καθαρά για βιοποριστικούς λόγους– εκείνη της δικηγόρου.

Info!

H παράσταση «Ο θεός της σφαγής» ανεβαίνει στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου στις 3 και 4 Απριλίου 2014, από τη ομάδα SQUARE THEATRE COMPANY.

Photo: Στράτος Προύσαλης