Στα 62 του χρόνια ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, Γιώργος Γεωργιάδης, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.
Γεννημένος το 1955, ο Γ. Γεωργιάδης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την δημοσιογραφία το 1981 και για 30 χρόνια ήταν πολεμικός ανταποκριτής.
Η κηδεία του Γιώργου Γεωργιάδη θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016, στις 3.30 μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου στο Κοιμητήριο Περιστερίου.
Η πρώτη του αποστολή σε πόλεμο έγινε το 1982 απεσταλμένος της Ελευθεροτυπίας στον Λίβανο. Στη συνέχεια της καριέρας του κάλυψε σημαντικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής, όπως το Παλαιστινιακό με σειρά αποστολών στον Λίβανο, την Βόρειο Αφρική, την Υεμένη και αλλού.
Τα χρόνια απ’ το 1987 έως και το 1989 υπήρξε συνεργάτης της ΕΡΤ, ενώ το καλοκαίρι του 1989 συνέβαλε μαζί με συνεργάτες του στη δημιουργία του MEGA και μετακινήθηκε στα «Νέα».
Άλλα σημαντικά γεγονότα που κάλυψε ο Γ. Γεωργιάδης είναι η εξέγερση στη Ρουμανία, η πτώση του τείχους στο Βερολίνο, η διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, η εξέγερση του 1997 στην Αλβανία, οι αλλαγές στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ο πόλεμος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο πόλεμος του Ιράκ, ο εμφύλιο της Ρουάντα. Παράλληλα, κάλυψε φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς σε Πακιστάν, Ανατολία, Κωνσταντινούπολη, Ινδία, καθώς και το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.
Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το προσφυγικό και ταξίδευε στην υποσαχάρια Αφρική.
Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον θάνατο του Γ. Γεωργιάδη:
«Ο Γιώργος Γεωργιάδης υπήρξε από τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων που διαχειρίστηκαν το αγαθό της ενημέρωσης ως λειτούργημα», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει:
Μαχητικός, λαμπρό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές των δημοσιογράφων. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του
Ο Γιώργος Γεωργιάδης υπήρξε από τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων που διαχειρίστηκαν το αγαθό της ενημέρωσης ως λειτούργημα. 1/2
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 12, 2016
Μαχητικός, λαμπρό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές των δημοσιογράφων. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. 2/2 pic.twitter.com/fhuCHUCWSZ
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 12, 2016
Το συλλυπητήριο μήνυμα του Νίκου Βούτση:
«Σήμερα η δημοσιογραφία, και όχι μόνον, πενθεί έναν συνεπή, έγκριτο, πολιτικοποιημένο και ευαισθητοποιημένο στα κοινωνικά θέματα και το προσφυγικό, λειτουργό της. Έναν, κυρίως, άνθρωπο, που έζησε και μετέδωσε στη χώρα μας, με σοβαρότητα, όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης εποχής: ανάμεσα σε άλλα τους πολέμους στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Ρουάντα, την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τις αλλαγές στη Σοβιετική Ένωση. Δραματικά και σύνθετα γεγονότα, που έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό με αντικειμενικότητα και κοινωνική ευαισθησία.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και τη δημοσιογραφική κοινότητα, στους οποίους αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια σημαντική παρακαταθήκη».
Το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον θάνατο του δημοσιογράφου και βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή, Γιώργου Γεωργιάδη, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης, τίμησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, με το ήθος, την εμπειρία και τις γνώσεις του, σε έναν από τους πιο δύσκολους δημοσιογραφικά, χώρους».
Θεοδωράκης: Γεια σου φίλε μου!
«Που πας ρε Γιώργο; Που πας; Ρε φιλαράκι είχαμε τόσα να πούμε ακόμη και εσύ έφυγες. Θα μου πεις, θα τα λέγαμε; Με τόσα που έχουμε μπλέξει, θα τα λέγαμε; Μπορεί και όχι. Αλλά ήξερα ότι είσαι εκεί και εσύ ήξερες ότι είμαι εδώ. Θα άπλωνα το χέρι και θα σε ακουμπούσα. Ένα τηλεφώνημα. Μια σπρωξιά. Σαν αυτές που δίναμε στους διαδρόμους της Πρώτης. Αστειευόμασταν όταν έσκαγε θέμα. «Εγώ πάω». «Όχι εγώ». Εμείς βέβαια γελάγαμε γιατί κάθε φορά κάποιοι την πάταγαν και νόμιζαν ότι όντως σπρωχνόμασταν ποιος θα πάει πρώτος. Αλλά εμείς πηγαίναμε μαζί, στα Εξάρχεια, στον Ασπρόπυργο, στο Λαύριο… Έγραφες εσύ και έβαζες και τη δική μου υπογραφή. Ή έγραφα εγώ και έβαζα και τη δική σου. Ή μας έπαιρνες τηλέφωνο από έξω, από τα αληθινά μέτωπα, και μας υπαγόρευες. Ακούγαμε τη φωνή σου μαζί με τις βόμβες που έσκαγαν δίπλα σου. Ήσουν μάλαμα φίλε. Και κάποιοι εκεί έξω πρέπει να ξέρουν ότι η δημοσιογραφία εκτός από «αλήτες, ρουφιάνους» βγάζει και Γεωργιάδηδες. Σε αγαπώ ρε φίλε. Και δεν θα στο συγχωρέσω ποτέ. Μου έδωσες αυτή τη φωτογραφία, μαζί με άλλες, και μου είπες «δες τι βρήκα! πάρε να την έχεις κι εσύ». Και δεν μου είπες ότι δεν θα τις βλέπαμε πια μαζί. Ένας τρελάρας ήσουνα που δεν ήθελες ποτέ να στεναχωρείς κανέναν.
Γεια σου φίλε μου».
Aνακοίνωση ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο του Γιώργου Γεωργιάδη
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και όλοι συνάδελφοι που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του τον αποχαιρετούν, έχοντας στη σκέψη τους ότι ίσως το αναπάντεχο νέο δεν είναι αλήθεια και ο Γιώργος λείπει σε άλλη μία μακρινή αποστολή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης για τον θάνατο του Γιώργου Γεωργιάδη.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον συνάδελφο, πολεμικό ανταποκριτή Γιώργο Αγγ. Γεωργιάδη, ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 61 ετών, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση
«Ο Γιώργος Γεωργιάδης υπήρξε ένας ακέραιος, έντιμος και σεμνός συνάδελφος. Εργάστηκε με ένταση και πάθος προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για όλα τα τραγικά συμβάντα που κάλυψε δημοσιογραφικά. Παρότι είχε μία πολύ έντονη προσωπικότητα, κατόρθωνε με ηρεμία και ψυχραιμία να μεταδίδει την είδηση, αυτούσια και περιεκτική, έτσι ώστε να μπορεί ο αναγνώστης ή ο τηλεθεατής να έχει έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέμα της διεθνούς δημοσιογραφίας.
Το έργο αυτό το διεκπεραίωσε καταβάλλοντας τεράστιο μόχθο και προσωπικό κόστος, καθώς ήταν αναγκασμένος να λείπει μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε επικίνδυνη και αφιλόξενη γωνιά του πλανήτη.
Μα πάνω από όλα, η επαφή του με όλα αυτά τα τραγικά συμβάντα στην επαγγελματική του ζωή, τον ευαισθητοποίησαν και τον έκαναν καλύτερο άνθρωπο.
Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ευαισθητοποίησης κατά της πολεμικής βίας που διοργάνωσε προς τιμήν του το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου “Αληθώς”: “Δεν έχω την εντύπωση ότι είδα στη ζωή μου πολλά.
Άλλωστε, πιστεύω ότι όσο περισσότερα βλέπεις, όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο καταλαβαίνεις ότι δεν είδες τίποτα.
Γιατί η κάθε εικόνα, η κάθε στιγμή αλλάζει, ανάλογα με τη διάθεση ή τον φόβο σου. Αλλάζει από το φως ή το σκοτάδι. Από την απουσία ή τον ίλιγγο.
Το κάθε τι μοιάζει διαφορετικό.
Σκοπός είναι να γίνεις καλύτερος άνθρωπος κι αυτό μόνο μ’ έναν τρόπο το καταφέρνεις: Να είσαι δίπλα στους άλλους συνεχώς. Να μπορείς να μιλήσεις αλλά να ξέρεις και ν’ ακούς. Να βλέπεις τον άλλον από ψηλά, μόνο όταν του δίνεις το χέρι για να σηκωθεί”»