Έχει ένα από τα πιο αυθεντικά χαμόγελα της ελληνικής τηλεόρασης. Σίγουρα τον θυμάσαι από την εκπομπή Στην Κουζίνα της μαμάς που ξεκίνησε από την ΕΤ3, όπου έκανε δύο από τα τρία πράγματα που αγαπά περισσότερο: μαγείρευε και τραγουδούσε. Υπάρχει κι ένα τρίτο. Τα ταξίδια! Στα 34 του έχει ταξιδέψει σε 25 χώρες και 5 ηπείρους.

Όταν, λοιπόν, προέκυψε ένας διαγωνισμός που συνδυάζει τις 3 μεγάλες του αγάπες, δεν μπορούσε παρά να υποβάλλει συμμετοχή. Είναι ο διαγωνισμός Swiss Explorer, ο οποίος είχε παρουσιαστεί και στην εκπομπή LiveU, ο οποίος αναζητά τον άνθρωπο που για λογαριασμό της αεροπορικής Swiss Air θα κάνει το γύρο του κόσμου για 6 μήνες με όλα τα έξοδα πληρωμένα και με επιπλέον μισθό!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας, όχι μόνο δήλωσε συμμετοχή, αλλά βρέθηκε στο Top3 των υποψηφίων με τα περισσότερα likes και πέρασε κατευθείαν στην επόμενη φάση. Οι συμμετοχές ήταν κάπου κοντά στις 800, από όλη την Ευρώπη! Οι 3 επιλογές του κοινού και 7 επιλογές της κριτικής επιτροπής θα πάνε για συνέντευξη στην Ελβετία στις 10 Ιουνίου.

Ο Ευτύχης Μπλέτσας μίλησε στο iPop.gr για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και τις τρεις μεγάλες του αγάπες.

Για την επιτυχία στην Α΄ φάση

Για πολλές μέρες (2 εβδομάδες+) ήμασταν στην πρώτη θέση αλλά προς το τέλος ο ανταγωνισμός γιγαντώθηκε. Τα πάντα κρίθηκαν κυριολεκτικά στο τελευταίο 10λεπτο. Η ψηφοφορία έληγε 10 το πρωί της Δευτέρας. Την Κυριακή το βράδυ ήμασταν στη 2η θεση με μια σχετικα καλή διαφορά (500-800) ψήφους από 3ο και 4ο. Ένα όμως θα σας πω ξύπνησα στις 7:20 και είχαμε πέσει στην 4η θέση. Κόντεψα να μείνω στον τόπο. Με την καθοριστική συνδρομή του κόσμου τις τελευταίες 2 ώρες κάναμε το ύστατο comeback και μπήκαμε στην τριάδα!! Η θέση δεν έχει καμία σημασία. Ξέρω πως ίσως ακόμα και να μην βγαίναμε τριάδα θα μπορούσαμε να περάσουμε χωρίς να χρειάζεται καν να σας κουράσω τόσο με αυτό. Αλλά είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά που με ψήφισε. Όχι τόσο για τις ψήφους όσο για αυτό το μαγικό συναίσθημα…

Οι 3 πρώτοι περνάνε απευθείας στην επόμενη φάση μαζί με 7 που θα επιλέξει η επιτροπή της Swiss. 10-11 Ιουνίου έχουμε συνέντευξη στην Ελβετία. Από τα 10 άτομα που θα πάνε στη συνέντευξη θα διαλέξουν 4 (ή 5) και μετά από 2η συνέντευξη κάπου 16 Ιουνίου θα επιλέξουν τους τοπ 3 που θα πάνε τελικό. Άρα από εδώ και μέχρι τον τελικό επιλέγει μόνο η κριτική επιτροπή της Swiss! Στις 20/6 θα ανακοινωθούν οι 3 του τελικού! Και τότε ξεκινάει ο υπερπάντων αγώνας!!

21-22/6 οι 3 finalist θα πανε ταξίδι με σκοπό να κάνουν μια δοκιμασία που θα τους δοθεί. Τα report τους (video/blog/posts κλπ) θα δημοσιευθούν στις 23/6. Από τότε μέχρι τις 10 το πρωί 30/6 θα ειναι ανοιχτή η ψηφοφορία του τελικού. Τότε θα μπορείτε να ξαναψηφίσετε και να αναδείξετε τον μεγάλο νικητή.

Αν λοιπόν καταφέρουμε να πάμε τελικό, εκείνη την εβδομάδα 23-30/6 θα χρειαστούμε όχι μόνο την θετική σας ενέργεια αλλά και την πρακτική σας συμβολή στο να ενημερώσουμε κόσμο και να ζητήσουμε βοήθεια από όσους περισσότερους μπορούμε. Ευελπιστώ πως αν τελικά πάμε τελικό θα έχουμε ακόμα πιο μαζική υποστήριξη από μέσα, όπως το δικό σας!

Η απόφαση να συμμετάσχει στο διαγωνισμό…

Είμαι πάντα πρόθυμος να δοκιμάζω νέα πράγματα και να κυνηγάω ευκαιρίες που με γεμίζουν και με εκφράζουν. Τη δεδομένη όμως χρονική στιγμή και με τον τρόπο που λειτουργούσα σε δημιουργικό και επαγγελματικό κομμάτι, μία τέτοια πρόκληση ήταν για μένα έξτρα κίνητρο για να εξελιχθώ.

Με το που είδα την αίτηση, σε μια μέρα ετοίμασα την αίτηση μου με βιογραφικά, κείμενα και βίντεο και τα έστειλα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ήξερα από την πρώτη στιγμή πως όχι μόνο θα θελα όσο τίποτε άλλο να γίνω Swiss Explorer αλλά και πως ήμουν απόλυτα ικανός να φέρω εις πέρας το project με επιτυχία. Βασικά ένας φίλος που είδε την ανακοίνωση του Swiss Explorer και το δημοσίευσε στο blog του μου το έστειλε και είπε “αυτό είναι για σένα”. Την ίδια στιγμή και χωρίς να έχουμε μιλήσει, η κοπέλα και συνεργάτης μου Ηλέκτρα Αστέρη μου στελνει το λινκ από το ίδιο θέμα σε άλλο site.  (Ηλέκτρα Ευχαριστώ!!!! Η ψυχολογική και πρακτική σου υποστήριξη ήταν και πάντα είναι ανεκτίμητα. Χωρις την δικη σου συνδρομη δε θα τα κατάφερνα.). Για να μην πολυλογώ αμέσως έβαλα μπρος την παραγωγή του βίντεο που χρειαζόταν για τη συμμετοχή. Ήταν μία βασική παρουσίαση του προφίλ μου μαζί με εικόνες και στιγμιότυπα από ταξιδιωτικές εκπομπές παραγωγής μου σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Γιατί μπορεί να γίνει ο Ευτύχης Μπλέτσας ο επόμενος Swiss Explorer

Η θέση του Swiss Explorer απαιτεί πολλές διαφορετικές ικανότητες. Δεν αρκεί να αγαπάει κάποιος τα ταξίδια όπως νόμισαν πολλοί που δήλωσαν συμμετοχή.

Εκεί είναι λίγο πολυ one-man-show και όποιος επιλεγεί θα πρέπει να είναι άριστος επικοινωνιακά σε γραπτό και προφορικό λόγο, να έχει υψηλό επίπεδο φωτογραφίας και παραγωγής βίντεο (κινηματογράφιση/μονταζ), να έχει εξερευνητικό πνεύμα και κάποια εμπειρία στον τομέα του τουρισμού, καθώς να είναι και σαν χαρακτήρας ψυχαγωγικός και μεταδοτικός. Τέλος, απαιτούνται γνώσης νέων τεχνολογιών και άριστη επαφή με social media.

Νομίζω πως τα έχω όλα. Άριστα Αγγλικά και εκφραστικό τρόπο γραφής.

Έχοντας ζήσει 5 χρόνια στην Αγγλία και ταξιδέψει σε κάπου 25 χώρες και 5 ηπείρους, έχω την εμπειρία που απαιτείται για να φέρω εις πέρα το project.

Έχω εμπειρία στο γράψιμο άρθρων, βιβλίων αλλά και blog posts, σε Ελληνικά αλλά και σε Αγγλικά. Έχω άνεση στην παρουσίαση αλλά και την δημιουργία vlogs δηλαδή βίντεο από όπου πηγαίνω. Αυτό είναι έτσι και αλλιώς κάτι που κάνω στο youtube τα τελευταία 3 χρόνια. Κάνω μοντάζ, επεξεργασία εικόνας, και κινηματογράφιση εκδηλώσεων ή συνεντεύξεων.

Είμαι κομπιουτεράκιας με την καλή έννοια και είμαι εξοικειωμένος με social media και internet marketing. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που καταφέραμε να μπούμε στην τριάδα στην ψηφοφορία.

Έχω εμπειρία στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Είμαι σε θέση να αξιολογήσω υπηρεσίες και να προτείνω τρόπους για να κάνει κάποιος ένα του ταξίδι πιο ευχάριστο και πετυχημένο.

Είμαι γεννημένος ψυχαγωγός και λατρεύω την επικοινωνία με τον κόσμο μέσα από τα μέσα που μας προσφέρει η τεχνολογία. Η άνεση μου στην κάμερα και η εμπειρία μου σε παραστάσεις, ομιλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις είναι σημαντικά πλεονεκτήματά μου.

Πάνω από όλα είμαι εργατικός και παθιασμένος με κάθε τι που κάνω. Βάζω την προσωπική μου πινελιά και μεταφέρω στον κόσμο με όρεξη την αγάπη μου για εξερεύνηση και αναζήτηση. Τέλος, ξεχειλίζω από θετική ενέργεια που θεωρώ είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται για να γίνει κάποιος swiss Explorer!

Πώς μπήκε η μουσική και η μαγειρική στη ζωή του…

Σχετικά τυχαία αλλά από την άλλη μπορώ να πω ότι το κυνήγησα αρκετά. Πάντα είχα μια αγάπη για την μαγειρική αλλά ακόμα περισσότερο είχα για τη μουσική και τα ταξίδια. Αν και σπούδασα μηχανικός Η/Υ και πληροφορική, αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο με πράγματα που με γεμίζουν. Το 2004 κυκλοφόρησα ένα βιβλίο μαγειρικής για αρχάριους που χάρη στο συνοδευτικό μουσικό CD έγινε επιτυχία. Ήταν το Παστίτσιο της Μαμάς που μαζί με το ομώνυμο τραγούδι κάνανε για μένα το πρώτο βήμα στο χώρο της τηλεόρασης.

Εμφανίστηκα για να το παρουσιάσω σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και μετά ήρθε η πρόταση να κάνω δοκιμαστικά για την παρουσίαση τηλεοπτικής εκπομπής. Κάποιοι πίστεψαν σε μένα και ξεκινήσαμε την Κουζίνα της Μαμάς η οποία αγαπήθηκε γρήγορα και έγινε εκπομπή σταθμός για την καριέρα μου. Αρχικά από την ΕΤ3 και στη συνέχεια στον Alpha γνώρισε μεγάλη αποδοχή και επιτυχία.. Από εκεί και πέρα ξεκίνησα να κάνω παράλληλα μουσικομαγειρικές παραστάσεις για παιδιά με θέμα την υγιεινή διατροφή και κυκλοφόρησα κάποια ακόμα βιβλία. Έστησα την παρουσία μου στο Ίντερνετ και ξεκίνησα τις δικές μου παραγωγές εκπομπών και εκπαιδευτικών βίντεο στο YouTube.

Το πάντρεμα μουσικής και μαγειρικής μέσα από εκπομπές, συνθέσεις και παραστάσεις έγινε εντελώς φυσικά και αβίαστα. Όταν 2 ασχολίες έχουν τόσο έντονη παρουσία στη ζωή σου, είναι φυσικό να αποτυπώνονται σε κάθε δημιουργική σου έκφραση. Ότι πρωτότυπο κι αν δημιουργήσει κάποιος θα βάλει σε αυτό στοιχεία του εαυτού του. Εμένα η μουσική και η μαγειρική ήταν 2 βασικές πτυχές του εαυτού μου και αποτυπώθηκαν με αυτόν τον τρόπο σε ότι κάνω.

Ένα φαγητό για 5 προορισμoούς της Swiss Air από τον Ευτύχη

Ελλάδα: Μουσακάς και τζατζίκι, ντάκος και τσιπουρομεζέδες δίπλα στο κύμα.

Ιαπωνία: Σούσι και Ράμεν, σαλάτα με φύκια και επικός γιαπωνέζικος λουκουμάς!

Γερμανία: λουκάνικο με κόκκινο λάχανο τουρσί και βαρελίσια μπύρα!

Κούβα: “οι καλύτεροι (μικροί) ανανάδες που έφαγα ποτέ!” μαύρα φασόλια με ρύζι, τσιπς από πλάντανς και Κοκτέιλ Αβάνας,

Μεξικό: Τορτίγιες με κρέμα φασολιού και καυτερό κιμά. Νάτσος, Μπουρίτος και Τεκίλα!

Info

Ευτύχης Μπλέτσας παρουσιάζει την εκπομπή Ταξίδι στις Γεύσεις, καθημερινά στο ETV. Ακολούθησέ τον σε Youtube, Twitter, Facebook, Instagram. Μπες στο event FT for Swiss Explorer στο Facebook για να παρακολουθείς όλα τα νέα για τη συμμετοχή του.