Συνεχίζεται η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής και του εντοπισμού κεφαλαίων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με σκοπό την φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, οι Αρχές έκαναν έφοδο στις 4 Ιουλίου στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην στέλεχος της UBS και πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Αστυνομία φέρεται να κατέσχεσε απ’ το σπίτι έγγραφα, CDs και υπολογιστές.

Η έρευνα έγινε στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής προσπάθειας ενάντια στη φοροδιαφυγή και στην αποκάλυψη των μυστικών των ελβετικών τραπεζών, αλλά και όσων έχουν μεταφέρει χρήματα εκεί κρυφά.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Σκλαβούνης ήταν για πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS στην Ελλάδα. Το 2013 διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απ’ την Κυβέρνηση Σαμαρά. Τελικά δήλωσε την παραίτησή του τον Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είχαν σχηματίσει Κυβέρνηση.

Ο ίδιος δεν έχει κάνει προς το παρόν κάποιο σχόλιο ούτε για την έφοδο, ούτε για την έρευνα.

Η δήλωση- απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο.

Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς.

Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Κυβέρνηση της Ελλάδας κάνει εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αφενός για να αποκτήσει έσοδα το Κράτος και αφετέρου για την αποκατάσταση του δικαίου, ειδικά σε μια περίοδο που οι Έλληνες πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και αυξήσεις φόρων.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό ΥΠΟΙΚ θα έχει έτοιμο μέσα στο επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων χρημάτων στο εξωτερικό, πληρώνοντας ένα πρόστιμο και αποφεύγοντας την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τονίζεται πως οι έρευνες συνεχίζονται στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε λίστα με 1.000 υπόπτους για φοροδιαφυγή, η οποία προέκυψε απ’ τα στοιχεία που περιείχε μέσα το CD που παρέδωσαν οι γερμανικές Αρχές στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες είναι κυρίως απ’ την UBS στην Ελβετία.