Μάνα θα με ξεματιάσεις; Είναι μια από τις ατάκες που ακούει συχνά η μάνα γη καθώς γυρνάμε πονοκεφαλιασένοι από την έξοδό μας, ενώ από μέσα μας καταριόμαστε το μάτι που μας έφαγε. Μύθος ή πραγματικότητα το μάτιασμα άραγε; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ;

 Κι όμως υπάρχει!

Το μάτιασμα ή η βασκανία για πολλούς είναι μύθος, κάτι που έχει επινοήσει το μυαλό σου για να δικαιολογείς καταστάσεις και ουσιαστικά να τα… φορτώνεις κάπου! «Σταμάτα να πιστεύεις αυτές τις βλακείες» ακούς συνήθως από εδώ κι από εκεί αλλά εσύ συνεχίζεις να σκέφτεσαι ότι μπορεί και να μην είναι έτσι. Επειδή όλα σ’ αυτή τη ζωή όμως κάπως εξηγούνται το μάτιασμα ή αλλιώς βασκανία μάθε πως είναι αποδεκτό από την εκκλησία και μάλιστα (!) υπάρχουν προσευχές που ξεματιάζουν.

Ανάθεμα κι αν είναι γαλανομάτης!

Για εσένα που έχεις γυρίσει με τρελό πονοκέφαλο στο σπίτι σου μετά το πρώτο σου ραντεβού με τον 30χρονο κύριο χωρίς γραβάτα αλλά Varoufakis που σε έτρωγε με τα μάτια του όλο το βράδυ μάθε ακόμη πως αν ήταν και γαλανομάτης έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις ότι σε μάτιασε, καθώς κατά γενική ομολογία αυτοί με τα μπλε μάτια και τα ενωμένα φρύδια είναι που ματιάζουν πιο εύκολα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το καλό και το κακό μάτι!

Επίσης, ήξερες πως υπάρχει το καλό και το κακό μάτι; Το κακό μάτιασμα, λοιπόν, πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία έρχεσαι μετά από κάποιο έντονα επικριτικό βλέμμα που σε κοζάρει για ώρα, γεμάτο ζήλια και φθόνο για το καλλίγραμμο σώμα σου ή το φοβερό χαμόγελο σου που κάνει ακόμα και το απέναντι 2χρονο μπεμπάκι να σου χαμογελά καθώς το κοιτάς. Από την άλλη, στο καλό μάτι, μπορεί να έχουμε πάνω κάτω τα ίδια συμπτώματα, ωστόσο, συμβαίνει επειδή κάποιος απέναντι σου σε έχει σταμπάρει, αλλά αυτό που αισθάνεται είναι κάτι καλοπροαίρετο, με τα συναισθήματα του θαυμασμού και της γοητείας να κυριαρχούν προς το πρόσωπό σου.

Οι ανατολίτες σοφοί λένε “να φοβάσαι τον εχθρό σου μα περισσότερο αυτόν που σε μάτιασε». Γι’ αυτό ακόμα και αν αυτά τα ακούς βερεσέ, την επόμενη φορά που θα νιώσεις έντονα πονοκέφαλο ενώ ο απέναντι σου σε τρώει με τα μάτια του, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί και να σε έχει «ματιάσει». Ειδικά αν είναι και γαλανομάτης… φόρα και μία μπλε χάντρα στο χέρι σου θα βοηθήσει!