Το βράδυ της Κυριακής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου ο Κωστής Στεφανόπουλος απεβίωσε λίγο πριν τις 23:30 το βράδυ της Κυριακής 20 Νοεμβρίου του 2016.

Θυμίζουμε, πως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, καθώς έπασχε από αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως.

Ο οργανισμός του ήταν αρκετά καταβεβλημένος κι έτσι παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή δεν τα κατάφερε να ανταποκριθεί και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί από τους γιατρούς το Σάββατο επισημαίνονταν ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαιτέρως «επιδεινούμενη με ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων».

Τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.

Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει ο Πρωθυπουργός.

«Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα, ενώ διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της της Νέας Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων».

Λίγα λόγια για τον Κωστή Στεφανόπουλο:

Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το 1926 στην Πάτρα.

Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και από το 1954 ήταν μέρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Ο Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε έως το 1974 την δικηγορία, ενώ το 1964 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ.

Το 1974 ο Κωστής Στεφανόπουλος εισήλθε στη Νέα Δημοκρατία και εν συνεχεία εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Να σημειωθεί, πως είχε συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου, υπουργός Εσωτερικών αλλά και ως υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Το 1977 ο Κ. Στεφανόπουλος εκλέχθηκε για ακόμα μια φορά βουλευτής στον τόπο καταγωγής του την Αχαΐα και ανέλαβε επίσης υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981.

Το 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές.

Η μεγαλύτερη στιγμή της πολιτικής του καριέρας ήταν στις 8 Μαρτίου του 1995, όταν μετά από δύο αποτυχημένος προσπάθειες εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μετά από πέντε χρόνια επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενισχύοντας τη δύναμη του και συλλέγοντας 269 ψήφους.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη και από τα δύο μεγάλα κόμματα και να συγκεντρώσει τόσο μεγάλη πλειοψηφία, αλλά επίσης και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Το 2000 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.