Χρήματα προς την Ε.Ε. απ’ τη Βρετανία τουλάχιστον μέχρι το 2020 ζητάει η Ε.Ε., η οποία θεωρεί ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί, ακόμα και δύο χρόνια μετά την αποχώρησή της.

Ο Günther Oettinger, Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε., μιλώντας στην Bild, εξέφρασε την άποψη ότι το Λονδίνο έχει την υποχρέωση να τηρήσει τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και οι οποίες αφορούν τη χρηματοδοτική στήριξη διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Επομένως, θα χρειαστεί να αποστέλλει χρήματα στις Βρυξέλλες τουλάχιστον έως το 2020

Για τις συνέπειες του Brexit, ο Günther Oettinger διευκρίνισε ότι η Γερμανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο «βάρος» δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε., η οποία ανέρχεται σε 10 – 12 δισ. ευρώ.

Το κενό, συνέχισε ο ίδιος, μπορεί να καλυφθεί από δημοσιονομικές περικοπές και αύξηση των συνεισφορών των χωρών – μελών, ενώ δύναται να εξοικονομήσει χρήματα από την κατάργηση των εκπτώσεων που είχε διαπραγματευτεί τα προηγούμενα χρόνια με διάφορα κράτη – μέλη.

Αυτό θα φέρει σημαντική διοικητική απλούστευση και θα θέσει τέλος στα παζάρια που συνοδεύουν τις διαπραγματεύσεις προϋπολογισμών