Αναβρασμός επικρατεί στο Μαξίμου για τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα μας τις τελευταίες ώρες. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι «δύσκολο το να αποτραπεί η έκδοση τους στην Τουρκία καθώς εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος». Η Τουρκιά συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονται.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ του iPop.gr για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου,  κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις για το εάν με την έκδοση των οκτώ στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Ενώ σημειώνουν πως οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή.

Να τονισθεί πως κατά τις επικοινωνίες που είχαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκου ομόλογο του επισημάνθηκε πως στην Τουρκία δεν ισχύει η θανατική ποινή.

Την απαίτηση της Τουρκιάς σχετικά με τους οκτώ πραξικοπηματίες, που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά από την προσγείωση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν στην Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αρχικά μετέδωσε η Daily Sabbah και εν συνεχεία επιβεβαίωσε με σχετικό του tweet ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά κατά την οποία διαβεβαιώθηκε πως οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία.

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατό» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ του iPop. gr για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τι αναφέρει το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών σε ανακοίνωση του;

Επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Τσαβούσογλου πως «το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο».

Και τονίζει πως «λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί πως ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία «η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια».

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου:

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου και θα μεταβούν μεταφραστές.

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι οκτώ ημέρες. Ενώ η όλη διαδικασία θα κρατήσει 15-16 ημέρες. Ανάλογο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζονται και οι διαδικασίες έκδοσης.

Εν αναμονή της επιστροφής του ελικοπτέρου:

Αξίζει να τονισθεί πως το συντομότερο δυνατόν θα διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Πως θα γίνει; Στην Αλεξανδρούπολη θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο με παραπάνω πλήρωμα έτσι ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή.

Την Κυριακή θα συνομιλήσουν Τσίπρας- Ερντογάν:

Την Κυριακή αναμένεται τελικά να συνομιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις:

Ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς, Ερντάλ Οζτούρκ, συνελήφθη το Σάββατο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, καθώς φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα, συνελήφθη ο διοικητής της Β’ Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εναντίον των επίδοξων πραξικοπηματιών.

Επίσης, συνελήφθη και ο δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αλπαρσλάν Αλτάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, όπως μετέδωσε το CNN Turk.