Ένας ισχυρός σεισμός ύψους 7,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών, δύο θανάτων και τραυματιών στη Νέα Ζηλανδία. Ο σεισμός ακολουθήθηκε από ένα πρώτο κύμα τσουνάμι, που έφθασε τα 2 μέτρα, με τις Αρχές της Νέας Ζηλανδίας να τονίζουν πως ενδεχομένως θα «χτυπήσουν» κι άλλα κύματα μέσα στις επόμενες ώρες, τα οποία μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 5 μέτρα.

Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε νεότερη ενημέρωσή της τόνισε πως ο κίνδυνος για νέα κύματα τσουνάμι μειώθηκε, ενώ γνωστοποίησε πως οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει σε άλλες περιοχές, με τους πολίτες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε υψηλότερα σημεία.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω του ισχυρού σεισμού.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, η οποία το 2011 είχε «χτυπηθεί» απ’ τον φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 185 ανθρώπων.

https://www.youtube.com/watch?v=23PnbA90h5Q

Υλικές ζημιές έχουν αναφερθεί στο Κράιστσερτς, το Hanmer Springs, το Cheviot και το Kaikoura. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ελικόπτερα παραλαμβάνουν τους τραυματίες για να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία.

Εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών δήλωσε: «Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα. Εντούτοις σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο».

Απ’ την στιγμή του σεισμού έχουν καταγραφεί αρκετοί μετασεισμοί, με τον ισχυρότερα να είναι 6,1 Ρίχτερ.

Το πρώτο κύμα τσουνάμι

Το πρώτο κύμα τσουνάμι «χτύπησε» τη βορειοανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι το πρώτο κύμα δεν είναι απαραίτητα και το πιο μεγάλο.

Οι Αρχές επισημαίνουν ότι το πρώτο κύμα δεν είναι απαραίτητα και το πιο μεγάλο.

Πλάνο της Νέας Ζηλανδίας από ψηλά- Ακούγεται συναγερμός:


Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά απ’ τις ακτές.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι άνθρωποι στο Ουέλλινγκτον βρίσκονται στους δρόμους και εκκενώνουν την περιοχή. Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ δηλώνουν συγκλονισμένοι και περιγράφουν ότι την ώρα του σεισμού κοιμόντουσαν. «Κοιμόμασταν και το κτίριο ξεκίνησε να κουνιέται. Κοιτούσα έξω απ’ το παράθυρο και απλά έβλεπα και το διπλανό κτίριο να κουνιέται».

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», τόνισε μια γυναίκα που μένει κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού.