Λίγες μέρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα και λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές, η Deutsche Welle σε άρθρο της αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες ζωής στις κουρδικές περιοχές στην Τουρκία. Στο άρθρο, που έχει τίτλο “Αφόρητη η ζωή στις κουρδικές περιοχές”, φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο υποφέρουν οι κάτοικοι στις κουρδικές περιοχές.

“Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα πως η ειρηνευτική διαδικασία έχει τελειώσει. Το δημοκρατικό κλίμα εξαφανίστηκε”, αναφέρεται σε σημείο του δημοσιεύματος.

Γράφει Γιάκομπ Ρέσνεκ / Μαρία Ρηγούτσου

«Μάχες μετρίας έντασης». Αυτή είναι η κατάσταση που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι στο Ντιγιαρμπακίρ, την πρωτεύουσα των κουρδικών περιοχών στη νοτιανατολική Τουρκία. Μετά τη δύση του ήλιου οι οδομαχίες μαίνονται, ακούγονται παντού πυροβολισμοί και νεαροί πετάνε βόμβες μολότοφ. Οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με νεαρούς Κούρδους είναι καθημερινότητα.

«Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα πως η ειρηνευτική διαδικασία έχει τελειώσει. Το δημοκρατικό κλίμα εξαφανίστηκε» λέει ο Αμντουλά Ντεμιρμπάς, πρώην δήμαρχος της πόλης Σουρ Ντιστίκτς. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο εξαιτίας προβλημάτων με την πήξη του αίματος. Προηγουμένως ήταν τρόφιμος των φυλακών διότι χρηματοδοτούσε το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK. Κατηγορούνταν και για άλλες αξιόποινες πράξεις τις οποίες όμως δεν παραδέχεται. Ο Αμντουλά Ντεμιρμπάς είναι μια μόνο από τις γνωστές προσωπικότητες που συνελήφθησαν μετά από υπόδειξη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών εξαιτίας της υποστήριξής του στο PKK.

Οργή και απογοήτευση για θανάτους και συλλήψεις

Στη συνοικία Μπαγκλάρ του Ντιγιαρμπακίρι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ. Οδομαχίες στην περιοχή κατέστρεψαν σπίτια και μαγαζιά. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP επικρίνει τη βία του κράτους αλλά δεν καλύπτει και τις πράξεις βίας των νεαρών Κούρδων. «Δεν υποστηρίζουμε τον τρόπο που δρουν αλλά καταλαβαίνουμε την απογοήτευσή τους» δηλώνει ο Ζίγια Πιρ, ένας βουλευτής του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ. Ο θείος του, ο οποίος εντωμεταξύ έχει πεθάνει, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PKK.

«Η αστυνομία συλλαμβάνει ανθρώπους από το περιβάλλον τους και αυτοί θέλουν να αντισταθούν». Στις 11 Οκτωβρίου σκοτώθηκε η 12χρονη Ελίν Σεν, η οποία είχε παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Το γραφείο του διοικητή επιβεβαίωσε το θάνατό της αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το δράστη. Φίλοι και γείτονες δηλώνουν βέβαιοι πως η αστυνομία ευθύνεται για το θάνατό της.

Οι νέοι θέλουν να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους

Στην περιοχή όμως ζουν και πολίτες που δεν είναι με καμιά πλευρά. «Φτάνει πια, δεν θέλουμε άλλη βία στην περιοχή μας» λέει η 34χρονη Λέλα, η οποία βλέπει το γιό της να ζωγραφίζει πάνω από ένα σύνθημα του PKK στον τοίχο του σπιτιού της. «Θέλουμε επιτέλους μια κανονική ζωή».

Πολλοί νέοι της περιοχής έχουν στρατευθεί στην οργάνωση YDGH, την Πατριωτική Επαναστατική Κίνηση Νέων. Μια οργάνωση που έχει σχέσεις με τον αρχηγό του PKK Αμπντουλά Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος.

Οι οδομαχίες στο Ντιγιαρμπακίρ είναι καθημερινότητα για τους κατοίκους. Ο 18χρονος Ναζίγ Μενεξέ, ο οποίος θέλει να γίνει δάσκαλος γυμναστικής, δήλωσε ότι πολλοί συμμαθητές του πήγαν στα βουνά να πολεμήσουν με το PKK. O ίδιος δεν έχει όρεξη για μάχες. Ένα τανκ σκότωσε τον 12χρονο αδελφό του το 2008 κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης. Πολλά από τα παιδιά δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο γιατί δεν βλέπουν μέλλον. Η ζωή για τα παιδιά στις κουρδικές περιοχές είναι πολύ δύσκολη. Πολλά πιστεύουν ότι η μόνη διέξοδος είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους διαφορετικά είναι χαμένα.

Photo: Reuters