Δραματική η κατάσταση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι. Ολονύχτια μάχη για πυροσβέστες και εθελοντές. Ανησυχία για τις μετεωρολογικές προβλέωεις καθώς οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ! 

Τρίτη μέρα που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να δίνουν ακόμα μία ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι.  Δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους και καμμένα σπίτια είναι ο μέχρισ τιγμ΄ςη τραγικός απολογισμός ενώ ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Με το πρώτο φως της ημέρας, την προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής συνδράμουν τέσσερα ελικόπτερα που επιχειρούν κυρίως στην χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά, αν και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις και στον Κάλαμο.

Ανησυχία για τα μποφόρ

Μπορεί νωρίς το πρωί της Τρίτης να έπεσαν οι άνεμοι, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές αρχές να πήραν μία ανάσα αισιοδοξίας και να έβαλαν σαν στόχο να οριοθετήσουν τη πυρκαγιά, οι μετεωρολογιές προβλέψεις όμως δεν είναι τόσο ευοίωνες καθώς προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Πιο συγκεκριμένα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι περιοχές “πολύ υψηλού” κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στα μέτωπα της Ζακύνθου και της Ηλείας.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η εικόνα που έχουν αυτή την στιγμή από το μέτωπο των πυρκαγιών ειναι καλύτερη σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής αναμεσα σε Καπανδρίτι και το Μετόχι όπου μεσα σε μια χαράδρα υπάρχουν φλόγες και μεγάλη φωτιά καίει την περιοχή, η οποία έχει φτάσει στον δρόμο.

Στο πλευρό της Ελλάδας η Κύπρος

Οι Κύπριοι δηλώνουν έτοιμοι -εφόσον τους ζητηθεί- να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα με έμψυχο και άψυχο υλικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα αποστείλει βοήθεια για κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «είμαστε σε επικοινωνία και όταν μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με έμψυχο και άψυχο υλικό»

Οι εναέριες προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα τις χθεσινές εξόδους και τις ώρες πτήσεις ανά περιοχή των αεροσκαφών που υπάγονται στο δυναμικό της. Πιο συγκεκριμένα, 2 Καναντέρ τύπου CL 415 πραγματοποίησαν συνολικά έξι εξόδους, πετώντας συνολικά 20,7 ώρες. Τρία ακόμα Καναντέρ τύπου CL 215 πραγματοποίησαν 5 εξόδους, πετώντας συνολικά 11,5 ώρες στην περιοχή του Καλάμου.

Σήμερα, Τρίτη, τέσσερα ελικόπτερα επιχειρούν συνολικά στη χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι όπου και εντοπίζεται το μέτωπο της φωτιάς κοντά στο Καπανδρίτι Αττικής.

Διάβασε επίσης:

Δύσκολη νύχτα προβλέπεται στην Αν. Αττική | Τεράστια η προσπάθεια της Πυροσβεστικής