«Οι κρίσεις και οι προκλήσεις που ως Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή, είναι ίσως οι μεγαλύτερες που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες» τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

«Είμαι ανήσυχος γιατί έχω την εντύπωση ότι δόθηκαν υποσχέσεις και πάρθηκαν αποφάσεις που δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν», υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

«Οι σημερινές προκλήσεις που συναντά η Ευρώπη «θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την ΕΕ όπως έχει έως τα σήμερα οικοδομηθεί, ή ακόμα να καταστρέψουν ορισμένα επιτεύγματα, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία μέσω Σέγκεν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο της ΕΕ που δεν θα είναι θετικές. Αυτό σημαίνει ότι διανύουμε δύσκολες περιστάσεις για τις οποίες απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις με ενότητα και αλληλεγγύη. Ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, δεν θέλω μια άλλη εναλλακτική» είπε συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως προς το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Τουρκία, ο κ. Τουσκ είπε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς έχει αναλάβει τις επαφές για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας, υπογράμμισε όμως ότι «αυτή η συνεργασία δεν θα είναι εύκολη, γιατί δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, καμία τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν μπορεί να μας αντικαταστήσει στη φύλαξη των συνόρων μας».

Για τη δημιουργία και λειτουργία των hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία, ανακοίνωσε «ότι θα πρέπει να έχουν λειτουργήσει έως τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που απαιτεί επιτάχυνση των απαιτούμενων έργων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εσωτερικής αλληλεγγύης στην ΕΕ μεΤουσκ Andrea Bonetti / PM Hand Out / SOOC την ενίσχυση των οικονομικών πόρων ώστε να ανακουφισθούν οι χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο σήμερα».

Photo:Andrea Bonetti / PM Hand Out / SOOC