Δώρα και κληρώσεις υπόσχεται το ΥΠΟΙΚ αν πληρώνεις με πλαστικό χρήμα και σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις κα΄ρτες του, προσπαθεί να κλέψει την “αίγλη” των τηλεπαιχνιδιών.

Το μόνο που μένει να δούμε τώρα είναι τον Τσακαλώτο μαζί με τον Σταθάκη να περιμένουν να βγει από την κληρωτίδα ο τυχερός αριθμός -ο οποίος δεν θα είναι άλλος από το ΑΦΜ του τυχερού πολίτη.

Πέρα από την πλάκα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δίνει διάφορα δώρα -ακόμα και ακίνητα- σε όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει:

  • Όπως ήδη γνωρίζουμε, την άμεση σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
  • Στη συνέχεια, όσοι συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες θα μπαίνουν στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.
  • Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
  • Όπως φαίνεται, οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Να σημειωθεί πως από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Και με τους τουρίστες τι;

Το ΥΠΟΙΚ ψάχνει κίνητρα για να κάνει και τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους. Πιο πιθανό σενάριο είναι κάθε φορά που ο τουρίστας θα παίρνει μια απόδειξη, να του ζητείται να στέλνει ένα SMS με το ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία.  Τα μηνύματα αυτά μαζί με τον αριθμό του κινητού θα συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή, όπου αυτόματα θα γίνονται κληρώσεις με δώρα.

Πως υπολογίζεται το αφορολόγητο:

Σύμφωνα με το φορολογικό σύστημα, φορολογούμενος με εισόδημα έως 21.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, το ποσό μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.