Για ένα στοχευμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, το οποίο θα επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Dombrovskis απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των κ.κ. Παπαδημούλη, Κύρτσου και Ζαριανόπουλου σημείωσε πως στην Ελλάδα προχωρά ένα στοχευμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισάγονται και έκτακτα μέτρα για την υποστήριξη των επενδύσεων.

Υπάρχει ανάγκη για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, με ευρύτερους όρους, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε καταθέσει αυτό το σχέδιο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη

Ο ίδιος ενημέρωσε πως την περασμένη εβδομάδα έγινε και η παρουσίαση κάποιας αξιολόγησης για το τι έχει συμβεί τα τελευταία δυο χρόνια και πόση στήριξη έχει κινητοποιηθεί προς την Ελλάδα μέσω του σχεδίου αυτού.

Δηλαδή: διευκόλυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τεχνική βοήθεια, όπως επίσης και εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας τη στιγμή της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και επίσης, μέσω του Ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου επιπλέον χρηματοδότηση και άλλων μέσων, έτσι ώστε το σχέδιο αυτό για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα να προχωρήσει

Σχετικά με τις εκτιμήσεις Κομισιόν για τα αποτελέσματα του τρίτου ελληνικού προγράμματος, ο κ. Dombrovskis μίλησε για ανάπτυξη της τάξεως του 2,1% φέτος και ανάπτυξη που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις για τον μέσο όρο στην ΕΕ, αυτή τη στιγμή.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για μια οικονομία που ανακάμπτει, μια ανεργία που μειώνεται, μια χρηματοπιστωτική σταθερότητα που έχει επανέλθει και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα σ’ αυτή την τροχιά.

Είχαμε μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση, και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να πληρωθεί η επόμενη δόση, έτσι ώστε να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, και παράλληλα, να προετοιμάσει την Ελλάδα, ώστε να επανέλθει στις αγορές, έτσι ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να μην εξαρτάται από την οικονομική στήριξη και τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ

Photo: Nikos Libertas / SOOC