Αλλάζει όπως φαίνεται τους κανονισμούς του το ΔΝΤ και ανακοινώνει πως ενδέχεται να χορηγεί δάνεια διάσωσης ακόμα και σε χώρες με μη βιώσιμο χρέος.

Το ΔΝΤ εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ορίζει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει χορήγηση δανείων σε κράτη, τα οποία ενδέχεται να μην μπορέσουν να τα αποπληρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει δυνατότητα για εξασφάλιση πιστώσεων με όρους, οι οποίοι θα συμβάλουν στο να υπάρχουν προοπτικές το χρέος να γίνει βιώσιμο, ενώ υπογραμμίζεται και η ανάγκη να δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Μέλη του ΔΝΤ σημειώνουν πως η συγκεκριμένη αλλαγή ενδέχεται να κάνει απαραίτητο τον ανασχεδιασμό του χρέους που έχουν ιδιώτες, δίνοντας ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την αποπληρωμή ή με άλλους όρους, σίγουρα όμως δεν θα σημαίνει πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους με μείωση του κεφαλαίου ή των επιτοκίων, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε μεγάλη σύγχυση στις αγορές.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα μπορέσει να βοηθήσει τις χώρες να ορθοποδήσουν και να υπάρξει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα δανεισμού.

Παραδοχή λαθών του παρελθόντος

Σε νέα παραδοχή λαθών αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα προχωράει το ΔΝΤ, έπειτα από την έκθεση που είχε δώσει στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.

Στη νέα του έκθεση το ΔΝΤ, αναφέρει:

Όταν η ελληνική κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2010, ούτε οι θεσμικές ρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ούτε οι χρηματοοικονομικές αγορές ήταν έτοιμες για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε μια νομισματική ένωση στην οποία μετείχαν στενά συνδεδεμένες προηγμένες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η συστηματική εξαίρεση αγόρασε χρόνο για να αποκτηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Όμως, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν στην συνέχεια βελτίωση των όρων χρηματοδότησης της Ελλάδας προκειμένου το ελληνικό χρέος να γίνε βιώσιμο.
Στην συνέχεια το ΔΝΤ τονίζει στην πολυσέλιδη έκθεσή του ότι το Ταμείο δικαιολογείται και αναφέρει πως οι δηλώσεις που έγιναν την ίδια περίοδο από διάφορους πολιτικούς ενίσχυσαν τις αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη και φυσικά οι επενδυτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν άποψη σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Μάλιστα αναφέρεται δήλωση των Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι έκαναν πρόταση να γίνει μοίρασμα των μελλοντικών χρεοκοπιών και στους ιδιώτες, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει η κρίση στην Ιρλανδία.

Θυμίζουμε πως και τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ είχε δώσει στην δημοσιότητα έκθεση σχετικά με τα λάθη του 2010.