Ολοκληρώθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών. Η τηλεμαχία των αρχηγών των 7 κομμάτων μεταδόθηκε πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ. 

Το πρώτο debate από το 2009 διεξάγεται σήμερα στο στούντιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ με τον Πάνο Χαρίτο, συντονιστή του debate, να υποδέχεται τους πολιτικούς αρχηγούς και τους δημοσιογράφους.

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με ερώτηση της κ. Τρέμη προς τον κ. Τσίπρα: “Γιατί ο κόσμος να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ;”

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: “Σ’ αυτό το εξάμηνο δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη για το δίκαιο του λαού. Καταφέραμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξοικονομήσουμε 20 δις ευρώ.

Με 86 δις ευρώ τα οποία πηγαίνουν για να αποπληρωθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της χώρας με χαμηλότερο επιτόκιο. Ταυτόχρονα πήραμε 35 δις από το πακέτο Γιούνκερ και εξασφαλίσαμε την δέσμευση για το χρέος για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση. Μέσα σε αυτή τη μάχη δεν καταφέραμε να κρατήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας.

Η κ. Τρέμη εν συνεχεία για τον κ. Βαρουφάκη και γιατί διαπίστωσε με καθυστέρηση ότι έχασε την αξιοπιστία του, με τον κ. Τσίπρα να απαντάει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη υπήρξαν επιλογές που έδωσαν  δυναμική στη διαπραγμάτευση και τόνωναν το ηθικό του λαού. “Στην πορεία όμως υπήρξαν υπερβολές και λάθη και την κρίσιμη στιγμή αποφασίσαμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα το δίκιο του λαού.

Ο κ. Σρόιτερ ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη: “Θέλω να σας θυμίσω 18 δεσμεύσεις του κόμματός σας πριν γίνετε κυβέρνηση. Όλα αυτά δεν έγιναν. Αν δεν πρέπει να ψηφίσουμε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί μας είπε ψέματα, γιατί να ψηφίσουμε εσάς που δεν μας είπατε αλήθειες;”

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως “Είπαμε πολλά. Το 2012 πολλά πράξαμε όμως, πολλά επιδιώξαμε να πράξουμε. Δεν είχαμε αυτοδυναμία προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη πολλά από αυτά. Οι πολίτες μας κρίνουν από αυτά που πράξαμε και από αυτά που προσπαθήσαμε. Όταν παραδώσαμε την ώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση όμως από τώρα.

Οι πολίτες τα γνωρίζουν. Βεβαίως δεν υλοποιήθηκαν όλα όσα είπαμε.
Να είστε σίγουρος ότι αν δεν ειχε διακοπεί η κυβέρνηση βεβαίως σίγουρα θα είχαμε υλοποιήσει όσα είπαμε. Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε”.

Εν συνεχεία ο κ. Σρόιτερ είπε “Όλες οι δεσμεύσεις που ακούμε δεν θα υλοποιηθούν αν δεν είστε αυτοδύναμος”, με τον κ. Μεϊμαράκη να λέει ότι “Εμείς δεν δώσαμε υποσχέσεις όπως ο Τσίπρας ότι θα σκίσει το μνημόνιο. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι δεν καταφέραμε να τελειώσουμε την θητεία μας αν ο Τσίπρας δεν είχε διακόψει βιαίως την κυβέρνηση μας θα τα είχαμε ολοκληρώσει”.

Ο κ. Λαφαζάνης παίρνοντας το λόγο ανέφερε: “Για ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου λόγω των κατεστημένων. Όποτε ανοίγεται αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει με τρομοφοβία. Το μνημόνιο είναι ο φόβος, δεν υπάρχει αριστερό δεξιό μνημόνιο, μνημόνια των νέων και των παλιών. Όλα οδηγούν στην καταστροφή. Η επιλογή του εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφή. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει εξαγωγές και θα αποδυναμώσει τις εισαγωγές. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να κάνουμε όχι σε 1.5 λεπτό αλλά σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

Η κ. Χούκλη ρώτησε: Τι θα συμβεί αν αποφασιστεί με μονομερείς ενέργειες να πάμε σε εθνικό νόμισμα;

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι παράξενο και περίεργο που θέλει ειδική μεταχείριση. Μπορεί να γίνει με εκτίμηση νομίσματος, το οποίο μπορεί να υποτιμηθεί αλλά θα λειτουργήσει θετικά για την εργασία.

Ο αρχηγός του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης πήρε το λόγο και είπε:

“Πρέπει να πούμε στο λαό ότι δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις όταν είσαι ένα βήμα πριν την καταστροφή πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάεις. Εμείς που δεν είχαμε καμία εμπλοκή πήραμε την πατριωτική απόφαση να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να ψηφίσουμε το μνημόνιο του Τσίπρα.

Οι άνεργοι και οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις καταστράφηκαν. 21 Σεπτεμβρίου μία τολμηρή κυβέρνηση που θα βάλει την χώρα πάνω από την κυβέρνηση. Εμείς έχουμε σε όλα τα σημεία συγκεκριμένες απαντήσεις και η ματιά μας είναι στον κόσμο που παράγει για να μπορέσουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική ώστε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του μνημονίου”.

Η Μ. Ζαχαρέα έκανε συμπληρωματική ερώτηση: “Πώς θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα; Ο κ. Θεοδωρακης απάντησε “Θα του πω, και έχουμε συγκεκριμένη προταση, ότι ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει θα είναι και η φορολόγηση του. Οι νέες επενδύσεις, ανάλογα με τον κόσμο, έχει και μικρότερη φορολογία. Θα του έλεγα ότι η χώρα είναι σε θέση να εξάγει.

Η Σία Κοσιώνη απευθυνόμενη στην κ. Κουτσούμπα είπε: Γιατί τα βάζετε με τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη αφου έχουν παρόμοιες θέσεις με εσάς;

Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως “Μέρα με τη νύχτα να πάρεις την εξουσία στα χέρια με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία και να αποδεσμευθείς από Ε.Ε. και ευρώ από το να πας εντός του καπιταλιστικού δρόμου με την Ε.Ε. να φύγεις μόνο από το νόμισμα και να πας στη δραχμή. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα με άλλη μορφή”.

Πως δεν θα πτωχύνει ο λαός και θα έχουμε ανάπτυξη;, αναρωτήθηκε η Σία Κοσιώνη, με τον κ. Κουτσούμπα να λέει πως “Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να λυθεί από τα δεσμά των λυκοσυμμαχιών και να αναπτύξει μια οικονομία όπου όλοι θα μπορούν να έχουν ελπίδα για το μέλλον.

Ο κ. Γιομπαζολιάς απευθυνόμενος στον κ.Καμμένο: Πώς θα απαλλάξετε τον κόσμο από την βαριά φορολόγηση;

Ο κ. Καμμένος απάντησε πως “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στην ελληνική φορολόγηση να απαντήσω με παράδειγμα τι θα έκανα σαν υπουργός Άμυνας. 34 δις πλούτου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα προσφέρουμε για 50 χρόνια ενοικίασης και εκεί μπορούν να γίνουν επενδύσεις, εκεί θα πρέπει να υπάρχουν μηδενικοί φορολογικοί συντελεστές ώστε να βγουν από τα σεντούκια και να επιστρέψουν από το εξωτερικό τα δις που έχουν φύγει. Γι’ αυτό αν οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, εμείς θα είμαστε η εγγύηση για το φορολογικό καθεστώς.

Κατά την δευτερολογία του, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ τόνισε πως “Μεγαλύτερη αποτυχία είναι:

1. Ότι δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ

2. που δεν μπόρεσα να δώσω την απόφαση του ΣΤΕ. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την οικοδομή. Έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία”.

Πώς θα διαφοροποιηθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, ρωτήθηκε η κ. Γεννηματά από την κ. Τρέμη, με τον πρώτη να απαντάει πως “Εμείς έχουμε εμπειρία, γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά και το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Έχοντας ζήσει ο ελληνικός λαός τους 7 μήνες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξέρει ποιους μπορεί να εμπιστευτεί.
Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο κ. Τσίπρας θα ήταν ο νικητής και πως το κέρδισε; Οδήγησε την χώρα στην ύφεση, άδειασε τα αποθεματικά και μας οδήγησε στην πόρτα του Grexit”.

H κ. Τρέμη σε συμπληρωματική της ερώτηση είπε: Σάς κατηγορούν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν κλείσατε την διαπραγμάτευση για να μην επωμιστείτε το πολιτικό κόστος. Σάς κατηγορούν ότι βάλατε το πολιτικό συμφέρον πάνω από αυτό της χώρας.

Η κ. Γεννηματά απάντησε ότι “Έχουμε κατασυκοφαντηθεί κανείς δεν μπορεί να πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα. Το αποδείξαμε στα δύσκολα όταν όλοι δημαγωγούσαν με το μνημόνιο αντιμνημόνιο.

Το πόρισμα  γιατί δεν το δίνετε στη δημοσιότητα;, ρώτησε ο κ. Σρόιτερ και η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως “Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει τις απαραίτητες ανακρίσεις και έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν μ’ αυτό τον τρόπο στα οικονομικά του κόμματος. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου που να δείχνουν ότι κάποιος έχει ευθύνες. Όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Είναι κρίμα να σπαταλάμε τον χρόνο σε ερωτήματα που δεν αφορούν τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Σρόιτερ επανήλθε λέγοντας πως: Διαβάζοντας το πόρισμα έχετε απομονώσει κάποια ονόματα;

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε: Δεν έχω καταλήξει πουθενά, με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα έχουμε νοικοκυρεύσει το σπίτι μας. Θελουμε να έχουμε το κεφάλι ψηλά.

Η κ. Χούκλη ε συνεχεία απηύθυνε ερώτηση στον κ. Καμμένο: Το νέο μνημόνιο που ψηφίσατε, περιλαμβάνει σοβαρές αλλαγές στο δημόσιο. Εάν συμμετάσχετε στην επόμενη κυβέρνηση, θα ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα σηκώσετε αντάρτικο;

Ο κ. Καμμένος έδωσε την εξής απάντηση: Οι ΑΝΕΛ είμαστε οι μόνοι που δεν είχαμε απώλειες. 13 ήμασταν 13 μείναμε. Η επιλογή του μνημονίου ήταν δύσκολη, έπρεπε να επιλέξουμε αν θα πυροβολήσουμε την χώρα ή τα πόδια μας. Μπορεί να μην καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά σώσαμε την χώρα. Η δημόσια διοίκηση θέλει από την αρχή χτίσιμο. Η διαφθορά σκοτώνει τη δημόσια διοικηση. Γι’ αυτό βάλαμε στο ψηφοδέλτια άτομα που θα χτυπήσουν την διαφθορά. Θα ψηφίσουμε τα εφαρμοστικά αλλά θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όσα δεν είναι υπέρ του δημοσίου οφέλους. Αν υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν για να προσφέρουν περισσότερα στον ελληνικό λαό δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Πιστεύουμε ότι το δημόσιο μπορεί να παρέχει ή να συνεργεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Κουτσούμπας εν συνεχεία είπε: Μαθαμε και έχουμε συνηθίσει να ζούμε σ ένα δημόσιο κρατικό καπιταλιστικό τομέα που έχει σαπίσει και διαφθαρεί όχι μόνο μεγέθους αλλά πολιτικής που ασκείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που είναι άμεσα συνυφασμένος με την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Βλέπουμε τον διεφθαρμένο αλλά όχι τον διαφθορέα. Ο ΚΚΕ παλεύει για να είναι ο λαός στην εξουσία να ελέγχει τον κρατικό τομέα μέσα από την παραγωγή, τους συνεταιρισμούς και διάφορες μορφές πραγματικής λαϊκης εξουσίας.

Η κ. Ζαχαρέα τον ρώτησε τον κ. Κουτσούμπα: Ωστόσο, ο αριστερός συνδικαλισμός ασκούσε εντονότατες πιέσεις για να αυξάνεται συνεχώς. Αλλά Μαρξ και Λένιν αντιτάσσοταν στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα και στον δημοσιοϋπαλληλισμό, με τον γ.γ. του ΚΚΕ να λέει ότι “Αν κοιτάξουμε τα νοσοκομεία, είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Πεθαίνει ο κόσμος. Το ίδιο στους εκπαιδευτικούς. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι και αυτοί”.

Ο Σ. Θεοδωράκης ερωτώμενος από τη Σία Κοσιώνη για το αν πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και αν είναι σε κυβέρνηση αν θα το ενθαρρύνει ή θα το αποτρέψει, απάντησε: “Το δημόσιο έχει 1614 νομικούς οργανισμούς εργατικού δικαίου, δεκάδες γενικές γραμματείες. Το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να βολέψουν τα παιδιά τους. Πρέπει να ενισχύσουμε όμως το δημόσιο τομέο που έχει κενα. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Να καταργηθουν οι πολεοδομίες, να γίνονται όλα ιντερνετικά.

Με δραστικό τρόπο πρέπει να χτυπήσουμε τη γραφειορατεία και να ελεθερώσουμε τους εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους και να δοθεί χώρος στα νέα παιδιά. Το δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια. Εμείς λέμε αυστηρή αξιολόγηση των υπαλλήλων και των δομών, της αποτελεσματικότητας του δημοσίου που είναι για να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες. Εμείς θα το τολμήσουμε”.

Ο κ. Λαφαζάνης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γιομπαζολιά ότι έχουν μπερδέψει τον κόσμο με αυτά που λέει και αν θέλουν δημόσια διοίκηση κεντρικού σχεδιασμού, είπε: “Δεν έχω μπερδέψει κανέναν μπορεί κάποιος να διαφωνεί. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Ένα σοσιαλιστικό κράτος αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στα σημερινά πλαίσια μέχρι να γίνει η μετάβαση δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό του κράτους.

Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι της διαπλοκής, φεουδαρχικό, και αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια και σε συνθήκες καταλήστευσης του λαού θέλει να περάσουμε σε αντιμνημονιακή πολιτική με επίκεντρο την προοπτική και την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων”.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό που έθιξε η κ. Τρέμη, ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε πως “Τα μέτρα που έφερε ο Τσίπρας στο 3ο μνημόνιο είναι το μόνο νέο που μας έφερε. Μας είπε οτι διαπραγματεύτηκε πολύ σκληρά και ότι, έμεινε 17 ώρες και ότι διαπραγματεύτηκε 7 μήνες. Μια συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα, το οποίο είναι επώδυνο. Δυστυχώς δεσμεύτηκε για τις συντάξεις και δεν είμαι εδώ για να υποσχεθώ. Λέω ότι θα πρέπει για να υπάρξει αλλαγή στο ασφαλιστικό πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις, να παταχθεί η μαύρη και αδήλωτη περιουσία, και τέλος ν σας πω ότι εμείς επειδή μπορούμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις που διώχνει ο Τσίπρας θα φέρουμε και κεφάλαια”.

Θέλετε να είστε πρωθυπουργός ρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης από την Όλγα Τρέμη, με τον πρώτο να λέει ότι: “Αν είμαστε το πρώτο κόμμα θα πάω στον ΠτΔ να αναλάβω τον σχεδιασμό κυβέρνησης μίας κυβέρνησης συνεργασίας, αντιθέτως με τον Τσίπρα που δεν θέλει συνεργασία. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο.

Ο κ. Σρόιτερ ρώτησε τον κ. Τσίπρα: “Τα μέτρα λιτότητας ποιους ακριβώς πλήττουν;”, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως “Έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς. Αλλά ο λαός θυμάται τι είχε φέρει η ΝΔ. Εμείς υλοποιήσαμε τις υποσχέσεις μας για τις 100 δόσεις. Φέραμε νόμο και 300.000 συμπολίτες μας έχουν δωρεάν ηλεκτρικό και σίτιση. Αφήσαμε ανοιχτό μέτωπο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήσαμε το ΕΚΑΣ. Αυτά ήταν αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Ο λαός δε έχει ξεχάσει πως η ΝΔ δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ.

Εσείς έχετε πληρώσει το ακίνητό σας ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε πως “Το ακίνητο δεν ήταν στην ιδιοκτησία μου. Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος νόμος που τον έφερε η ΝΔ και θα αντικατασταθεί”.

Όσον αφορά το νόμο Μπαλτά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “Να συζητήσουμε τον νόμο Μπαλτά και πράγματι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με διάλογο αλλά χωρίς προκαταλήψεις.
Εμείς είμαστε υπερ της ανάγκης να υπάρχουν πειραματικά σχολεία αλλά δεν γίνεται να πάρεις αυτούς τους μαθητές και να τους απομονώσεις.

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη”Μήπως είναι σημαντικό να γίνει ξανά μία Επανάσταση στην Παιδεία, 200 χρόνια μετά;”, με τον ίδιο να λέει ότι “Θέλουμε αναθεώρηση Συντάγματος για Λύκεια και Πανεπιστήμια και τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς. Ο νόμος Μπαλτά ξεχωρίζει τους αρίστους, τους θεωρεί ρετσινιά. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πρότυπα σε κάθε Νομό. Το 23% τιμωρεί την ιδιωτική παιδεία, το συμπλήρωμα. Ο κ. Τσίπρας τιμωρεί ό,τι ιδιωτικό ακούει”.

Γιατί 1.000 εκπαιδευτικοί να παίρνουν αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία και να μην έχουν παιδαγωγούς τα παιδιά μας;, επανήλθε η κ. Ζαχαρέα και ο αρχηγός της ΝΔ θέλησε να εξηγήσει ότι “Έχετε δίκαιο γι αυτό από το ’12 ως και τις αρχές του 14 έχουμε κόψει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και μετά από το ’14 με σύμφωνη απόφαση όλων των κομμάτων επιβεβαιώθηκε η μεγάλη ανάγκη και οι ελλείψεις και ξανάρχισαν οι αποσπάσεις στα πολιτικά γραφεία”.

Ο κ. Λαφαζάνης στη συνέχεια πήρε το λόγο αναφέροντας πως “Να συμφωνήσω με την επανάσταση στην παιδεία που δεν είναι τα ιδιωτικά σχολεία. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει χρήματα. Και δημοκρατία. στην υγεία. Το υγειονομικό θέλει αναβάθμιση, δεν μπορεί να γίνει όμως χωρίς προσωπικό, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.
Για να βγούμε από τα μνημόνια και την Ευρωζώνη πρέπει να βγούμε από την Ευρωζώνη και να έχουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης με εθνικό νόμισμα.
Το ρίσκο και η κατατροφή της χώρας είναι το μνημόνιο. Η χαριστική βολή φοβάμαι θα δοθεί με το τρίτο, δεν είναι η διέξοδος. Χρειάζεται λύση έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την Ευρώπη.

Ο κ. Γιομπαζολιάς απευθύνθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη: Ελληνικές μαθητικές ομάδες παίρνουν βραβεία Ρομποτικής. Γιατί η πολιτική δεν δίνει σημασία στην πτυχή αυτή;

Ο κ. Θεοδωράκης παραδέχτηκε πως “Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ που είναι συγκεκριμένοι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σκόπιμα να γίνουν όσα έκαναν από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Θεωρούσαν ότι στην παιδεία θα βρουν τους χειροκροτητές τους. Εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι νεολαίες στα πανεπιστήμια. Να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές αλλά να μην υπάρχει κομματοποίηση. Το Ποτάμι έχει αρνηθεί την δημιουργία φοιτητικής νεολαίας.

Ποιους θα προτείνατε σαν υπουργούς Παιδείας και Υγείας;, ρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και είπε: “Έχω πει ότι στην παιδεία χρειάζεται μία εθνική επιλογή. Η παιδεία θα πρέπει να εχει το προβάδισμα, έναν υπουργό παιδείας έξω από τα κόμματα για να οδηγήσουμε την παιδεία σε μία ευρωπαϊκή ρεαλιστική επιλογή.

Σχετικά με το 23% που ρωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας από την κ. Τρέμη είπε “Το ΚΚΕ όταν ήρθε το θέμα μέσα στη Βουλή ψήφισε όχι σε όλα τα προαπαιούμενα και το μνημόνιο, άλλα κόμματα ψήφισαν υπερ του 23% και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Εμείς πιστεύουμε ότι και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια γιατί πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία γιατί επικρατεί ένα χάλι στην παιδεία. Επίσης τα φροντιτήρια και τα ιδιωτικά σχολεία και σχολές απασχολούν ανθρώπους οι οποίοι επίσης φορολογούνται. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί και θεωρούμε ότι είναι άδικο μέτρο”.

Η κ. Τρέμη επανήλθε στο θέμα ρωτώντας: Θεωρείτε ότι δεν είναι χτύπημα στην πλουτοκρατία; Δεν υπάρχει  διαφορά επί του θέματος με τον κ. Λαφαζάνη. Ο γ.γ. του ΚΚΕ απάντησε πως “Είναι αστείο να λέμε ότι χτυπάει την πλουτοκρατία με το 23% στην παιδεία. Η άποψη του κομματος του κ. Λαφαζάνη δεν οδηγεί σε μία νέα κοινωνία αλλά οδηγεί ξανά σε νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα”.

Ο κ. Καμμένος πήρε το λόγο αναφέροντας “στο θέμα της παιδείας έχουμε παρέμβει πολλές φορές, και στο θέμα της Θράκης και στο θέμα των άθεων. Έχετε δίκαιο διαφωνήσαμε και για τους αιώνιους φοιτητές. Στο θέμα των 25 χιλιάδων κενών ενημερώθηκα σήμερα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάρει απόφαση για 19.000 προσλήψεις και δεν θα υπάρχουν κενά. Για τους 1500 που τους έβαλα σε διοικητικές θέσεις είναι για την ασφάλεια των παιδιών. Πρέπει να αλλάξουν πολλά και θα αλλάξουν. Είναι απαράδεκτο το 23% ΦΠΑ στην παιδεία, θα βρούμε άλλο ισοδύναμο” .

Φθηνότερο φάρμακο για τους πολίτες ή στήριξη στην εθνική βιομηχανία;, ήταν το ερώτημα που έθεσε η Μ. Χούκλη στην Φώφη Γεννηματά, με την τελευταία να λέει ότι “Το μεγάλο πρόβλημα με το φάρμακο είναι το κόστος του. Εκτοξεύθηκε το κόστος από 2.5 δις σε 5.5 έριξε έξω τον προϋπολογισμό, κατέρρευσε την υγεία. Εμείς παλέψαμε και ρίξαμε την δαπάνη περίπου στο μισό. Πρέπει να συνεχίσουμε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να βρεθούν πόροι και να ενισχύσουμε τον τομέα στο εργατικό δυναμικό, στον εξοπλισμό που έχει δοθεί το βάρος στον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία έχουν γίνει πολλά βήματα, είναι υγιής κλάδος με χιλιάδες εργαζομένους.

Η κ. Χούκλη ρώτησε στη συνέχεια: Στηρίζετε το μέτρο για το άνοιγμα των επαγγελμάτων ή όχι;

Η κ. Γεννηματά είπε πως “Η κυβέρνηση έχει δεχθεί πολύ σκληρούς όρους και θα πρέπει να συζητηθηούν. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρεπει να συζητηθούν πολλά αλλά δίνοντας προτεραιότητα σε κλάδους που καταστρέφονται”.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, η κ, Γεννηματά τόνισε πως “Δεν θα περιμένω το ότι έρχονται 10 χιλιάδες μετανάστες, πρέπει να δράσω. Το πρόβλημα είναι η αδράνεια της κυβέρνησης. Ότι οι μετανάστες λιάζονται και ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες, το θέμα είναι ότι αδράνισαν. Αν αύριο είμαστε στην κυβερνηση πρέπει να πείσουμε την Ε.Ε. ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και χρειάζεται να γίνει επιμερισμός. Η Ελλάδα δεν αντέχει να το αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα.Έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες να πραγματοποιηθεί διακομματική επικοινωνία για να βρεθεί λύση. Πρέπει να διαχωριστεί το ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι είναι μετανάστες, είναι τεράστιο το πρόβλημα.

Ποια είναι ρεαλιστική λύση για το μεταναστευτικό σύμφωνα με την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ; “Ριζική αλλαγή της αντιμετώπισης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά με προστασία των συμφερόντων μας και των νησιών. Ανάπτυξη επικοινωνιακά των συγκεκριμένων νησιών γιατί τώρα κλείνονται τα πακέτα της επόμενης χρονιάς και αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα”.

Είστε ευχαριστημένος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ρώτησε η κ. Κοσιώνη τον αρχηγό των ΑΝΕΛ με τον ίδιο να απαντάει ότι “Αν είχα ένα βέτο θα ήταν το θέμα της ιθαγένειας και αν μπορούσα να αντιδράσω περισσότερο χωρίς να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση θα το έκανα. Θα σας θυμήσω ότι το πρόβλημα αρχίζει από πολύ νωρίτερα. Όταν οι ΑΝΕΛ μιλήσαμε για το πρόβλημα, όλα τα κόμματα αντέδρασαν. Σήμερα τα ίδια με αυτά που λέγαμε τα λέει και η κ. Μερκελ, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και οι λαθρομετανάστες. Οι πρόσφυγες θα φύγουν στην Ευρώπη. Πρέπει να κηρυχθούν τα νησιά μας σε έκτακτη ανάγκη, να μπουν περισσότερα πλοία και να καταγράφονται οι πρόσφυγες μέσα τα πλοία”.

Ο κ. Κουτσούμπας πήρε το λόγο και είπε “Άμεσα αυτή την ώρα θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να μεταφερθούν στις χώρες που είναι τελικός σταθμός. Σκέφτομαι ακόμα και αύριο παρέμβαση στην πρωθυπουργό ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με πτήσεις ώστε τα νησιά μας να πάρουν ανάσα. Άμεσα μπορεί έτσι να γίνει και η καταγραφή. Για την Ελλάδα μιλάμε με 1.5 εκατομμύριο.
Η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε από χρειαζόμστε 500 χιλιάδες εργάτες, φέρτε τους να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί στους βιομηχάνους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για το μεταναστευτικό: “Είμαι από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν να καλύπτουν το θέμα των μεταναστών και προσφύγων. Το καλοκαίρι βρέθηκα 2 φορές στα σύνορα που δεν τολμάνε να πάνε οι πολιτικοί αρχηγοί και υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.Η κατάσταση ήταν τραγική. Ήταν οι ίδιες μέρες που η κυβέρνηση πανηγύριζε ότι μετέφερε 100 μετανάστες από το Πεδίο του Άρεως.Η Ελλάδα έχασα χρήματα. Υπήρχαν αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν και δεν πάρθηκαν. Η Ευρώπη πρέπει να ντρέπεται γι αυτή την εικόνα και πρέπει να τους αναλάβει και εμείς πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις εκροές.

“Τι λέτε για το μέλλον των προσφύγων στη χώρα μας; Εσείς αντικρίσατε Έλληνες που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και βγάζουν χρήματα, μιας και πήγατε στα ελληνικά νησιά;”, ήταν η ερώτηση του κ. Σρόιτερ προς τον κ. Λαφαζάνη.

Ο κ. Λαφαζάνης απάντησε λέγοντας ότι “Εγώ δεν είδα Έλληνες να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες. Εγώ είδα μια τραγωδία. Μίλησα με τους πρόσφυγες και είδα την κτηνωδία που ζουν. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία. Το κατεστημένο με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έκανε δημιούργησε το πρόβλημα και την αποσταθεροποίηση της Συρίας την υποστήριξαν και οι δικές μας κυβερνήσεις. Δεν έχουμε καν πρεσβεία της Συρίας στη χώρα μας. Χρειάζεται ένα μεγάλο κονδύλι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα”.

“Γιατί οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν τη Γερμανία των κεφαλαίων και όχι τη Ρωσία για παράδειγμα;”, ξαναρώτησε ο κ. Σρόιτερ, με τον αρχηγό της ΛΑ.Ε. να λέει “Και στη Ρωσία πάνε και όπου μπορούν να επιβιώσουν πάνε. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η πύλη που μαζί με τα μνημόνια, έχουμε και το προσφυγικό, μην ξεχνάμε όμως ότι πρόσφυγες έχουμε και εμείς. Που διώχνουμε με τα μνημόνια τη νεολαία και φεύγουν σαν πρόφυγες στο εξωτερικό”.

Ο κ. Μεϊμαράκης για το μεταναστευτικό: “Οι θεσεις του κόμματος εκφράζονται από τον πρόεδρο ή τον εκπρόσωπο του κόμματος. Ο κάθε βουλευτής μπορεί απά να προσθέσει κάποιες πινελιές. Σαφώς ο κάθε βουλευτής μπορεί να έχει την άποψή του κα εμείς δεν θα φιμώσουμε κανέναν. Βεβαίως το μεταναστευτκό δεν είνα τωρινό πρόβλημα. Δεν είδαμε καποια ευασθησία όταν λέγαμε ότι περιμέναμε κύματα από την Τουρκία, όταν λέγαμε ότι θα πρεπει να διαχωρίσουμε μετανάστες από πρόσφυγες. Ακούσαμε ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα, βεβαίως και έχουμε θαλάσσια σύνορα και τα αφήσαμε ανοικτά, μην χάσουμε και κανένα νησάκι επειδή ο Τσίπρας θεωρεί ότι δεν έχουμε σύνορα. Είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΔ, το πρόγραμμα μας υπάρχει. Στην προεκλογική περίοδο υπάρχει αυξημένη καχυποψία των πολιτών οπότε καλά θα κάνουν τα κόμματα να μην υπόσχονται αλλά να λένε θέσεις και προτάσεις.

Ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ εν συνεχεία είπε: “Φτάνει με την υποκρισία και την επίθεση που γίνεται στοχευμένα προς την κυβέρνηση. Φτάνει με την υποκρισία εκείνη που όταν η θάλασσα του Αιγαίου ξεβράζει τρίχρονα παιδιά. Από την αρχή της κυβέρνησης μας μας κατηγορούσε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ότι ανοίξαμε τα σύνορα. Καταφέραμε και βάλαμε το θέμα με τον Ρέντσι στην Σύνοδο Κορυφής, όταν η Ε.Ε. είχε τακτική απραξίας. Καταφέραμε και αξιοποιήσαμε 145 εκατομμύρια, φτιάξαμε κέντρα φιλοξενίας αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό αλλά με ευθύνη.

Η κ. Ζαχαρέα απευθύνθηκε στον κ.Τσίπρα ξανά: Η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της 435 εκατ. ευρώ, αρκεί να φτιάξουμε κέντρα προσφύγων, κάτι που εσείς δεν πράξατε, αλλά το έπραξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο ίδιος είπε: “Φτάνει, πραγματικά φτάνει. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται ακριβώς πάνω στα δικά μας βήματα. Είναι υποκρισία να προσπαθείτε να μας φορτώσετε τέτοια πράγματα όταν η ΝΔ μας είχε αφήσει το απόλυτο μηδέν”.

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: “Γιατί αφήσατε να πλανάται αυτό με τη Ρωσία; Ήταν διπλωματική μπλόφα ή κάτι άλλο;”.

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι “Η η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν στα πλαίσια της επανεκκίνησης των σχέσεων για οφέλη της χώρας. Δεν πήγα ποτέ να ζητήσω χρήματα γιατί ξέρουμε ότι μία χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητάει κάλυψη από εταίρους εκτός Ε.Ε. Απευθυνθήκαμε και στην Ρωσία και την Κίνα ώστε να διαμορφώσουμε σχέσης συνεργασίας και αυτή ήταν η στρατηγική μας. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναδείξαμε την Ελλάδα σαν σημείο σταθερότητας και ήταν μία από τις σημαντικότερες διαπραγματευτικής μας δύναμης”.

“Σε περίπτωση που υπήρχε κρίση τύπου Ίμια η χώρα μας θα ήταν ασφαλής;”, ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ίδιος απάντησε πως “Δεν καταλαβαίνω αν ο πρωθυπουργός είναι στην Κίνα ή την Ρωσία είναι επικίνδυνο για την χώρα; Υπήρξαν κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίσαμε! Η χώρα απέκτησε κύρος σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα.

Ο κ. Γιομπαζολιάς ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη: “Έχουμε τρεις αρχηγούς που θήτευσαν στο υπ.Εξωτερικών. Τι απαντάτε για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και αξιολογήστε τη θητεία του κ. Καμμένου σε αυτόν τον τομέα”. Ο αρχηγός της ΝΔ είπε: “Η συζήτηση δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον και θα πάνε να ψηφίσουν όσα κόμματα δεν συμμετέχουν. Η απάντηση είναι στο πόρισμα. Το ζήτημα (σσ. των υποβρυχίων) έχει απαντηθεί, έχει γίνει Εξεταστική Επιτροπή, έχει υπάρξει πόρισμα. Ο κ. Τσίπρας άφησε τη χώρα χωρίς συμμάχους”.

Ο κ. Γιομπαζολιάς σε δευτερολογία: Η ΝΔ λέει ότι η Ελλάδα ίσον ΝΑΤΟ και Δύση. Εάν μάς ζητούσαν την εμπλοκή μας σε πόλεμο στη Συρία, τι θα απαντούσατε;

Ο Ε. Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως “Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις. Η Ελλάδα οφείλει να πειθαρχήσει στην απόφαση του ΟΗΕ”.

Η Όλγα Τρέμη εν συνεχεία απευθύνθηκε στον κ.Λαφαζάνη: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πήγε στη Ρωσία για να αναζητήσει χρήματα, ενώ εσείς είπατε ότι κλείστηκε μία συμφωνία, μετά την οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε “μπροστάντζα”. Ποια η αλήθεια και ποιο το ψέμα;

Ο ίδιος είπε: “Όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση και μας ληστεύουν με πιστώσεις για να πληρώνουμε τις δόσεις τους, είναι καλό; Δεν είναι μεμπτό να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις. Η συμφωνία είναι διακρατική που υπέγραψα εγώ και έχει να κάνει με αγωγό φυσικού αερίου. Τι γίνεται με τα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας;”

Σε δευτερολογία της, η Όλγα Τρέμη είπε: Προκαταβολή υπήρξε; Πήραμε 5 δισ. ευρώ; Υπάρχει μία συμφωνία που δεν αφήνει κάποιος να γίνει πράξη; Τι έγινε ακριβώς; Τα αφήσαμε τα δισ.; Τι έγινε;

Ο αρχηγός της ΛΑ.Ε. θέλησε να υπογραμμίσει πως “Τα βήματα πρέπει να γίνουν. Είναι η υλοποίηση της πολυδιάστατης πολιτικής. Αν υλοποιήσουμε το έργο με κοινοπραξία, θα έχουμε προκαταβολή”.

Τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις, είπε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: “Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά δεν θα πρέπει να φαίνεται ο φτωχός συγγενής που ψάχνει στο παρελθόν για να βρει χρήματα. Η κ. Κωνσταντοπούλου ρεζίλεψε την χώρα και την παρουσίασε σαν φτωχό συγγενή. Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη αλλά ξέρουμε πότε πρέπει να δίνουμε τις μάχες, αυτό που έκανε η κ. Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε για να γλιτώσει λίγο την φασαρία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί μπορεί να είναι σύμμαχοι. Δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτή τη μάχη. Πρέπει να είμαστε μαζί με τους Ρώσους, τους Κινέζους και την Αμερική, Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη. Μία χωρα που θέλει να πρωταγωνιστεί στον δυτικό πολιτισμό πρέπει να έχει και φίλους”.

Ο κ. Κουτσούμπας κλήθηκε να απαντήσει γιατί το κόμμα του αντιδράει στο ΝΑΤΟ και ο ίδιος είπε: “Τόσα χρόνια που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία έχουμε δει, όπως το Κυπριακό, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, τη συμμετοχή μας σε πολεμικές επιχειρήσεις, τη χρησιμοποίηση των Βάσεων μας όπως στην Κάρπαθο. Άρα σε αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε κάτι καλό να δούμε. Οι τζιχαντιστές είναι σοβαρός κίνδυνος και πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν”.

Η Μάρα Ζαχαρέα απευθυνόμενη στον Πάνο Καμμένο: Οι ένστολοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα αλλά το κράτος δεν τους ανταμοίβει ανάλογα. Σε περίπτωση που είστε πάλι κυβέρνηση θα φέρεται ισοδύναμα γι’ αυτή την επαγγελματική κατηγορία;

Ο πρώην υπουργός Εθν. Άμυνας τόνισε: “Η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν το επίδομα του παραμεθόριου, κακώς δεν εχουν πληρωθεί ακόμα. Μέχρι τελευταία στιγμή πάλευα. Θα πληρωθούν γιατί είναι απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Η εξεταστική επιτροπή που ζητούν 6 εισαγγελείς αφορά άλλη υπόθεση από αυτή του Τσοχατζόπουλου, έχει μεγάλη σημασία να πω ότι λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε στον αρχηγό της ΓΕΕΘΑ. Είναι απαράδεκτες τέτοιες δηλώσεις.

Τι ισοδύναμα θα βρεθούν; Ο κ. Καμμένος είπε “Επαναφορά των μισθών στα πλαίσια της λογικής αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε και υλοποιούμε το να βρεθούν κατοικίες. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν και χρήματα και βεβαίως τα επιδόματα παραμεθόριου.

Η Σία Κοσιώνη εν συνεχεία: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι ενώ είχε βασική αρχή, εκχώρησε την εθνική ανεξαρτησία βάζοντας την χώρα την χώρα στα μνημόνια. Παίξατε σαν κόμμα – ο κ. Παπανδρέου το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας;

Η κ. Γεννηματά απάντησε: Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή του ΠΑΣΟΚ από το ’10. Μια είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Αυτό φώναζε μόνο του το ΠΑΣΟΚ από το 10 και σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της καταστροφής και της φτωχοποίησης. Το γεωπολιτικό χαρτί δεν το έπαιξε ο Τσίπρας πήγα 3 φορές εγώ για να βρούμε συμμάχους. Η πολιτική Τσίπρα
οδήγησε την χώρα στην απομόνωση και έδιωξε τους συμμάχους. Ο κ. Παπανδρέου σήκωσε το βάρος ως πρωθυπουργός σε μία πολύ δύσκολη περίοδο της χώρας. Είναι αντιδεοντολογικό να κάνω κριτική. Εγώ κρατάω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει την επόμενη μέρα και γι αυτό ζητάμε την στήριξη του λαού.

Η κ. Τρέμη προς τον κ. Καμμένο: Θα παρακαλέσω να συζητήσουμε για ένα μετεκλογικό σενάριομ ας πούμε ότι απαιτείται για σχηματισμό κυβέρνησης σύμπραξης πάνω από ένα κόμμα. Ας υποθέσουμε, ότι πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένετε στο βέτο με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;

Ο κ. Καμμένος απάντησε: “Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Δεν θα συμμαχήσουμε με όσους καλύπτουν τις μίζες και τη λίστα Λαγκάρντ”.

Όσον αφορά το ευρώ και τη δραχμή ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε: ” Αυτή τη στιγμή η εξέλιξη με το μνημόνιο και την πρόταση του Τσίπρα δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Ξέραμε ακριβώς ότι θα οδηγούσε σε μνημόνιο και μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια που είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Η κ. Χούκλη εν συνεχεία απηύθυνε ερώτηση στον κ. Θεοδωράκη: Θυμούμαστε να λέτε “Αλέξη προχώρα, σε στηρίζω”. Πριν από λίγες μέρες απασφαλίσατε εναντίον του Τσίπρα. Θεωρείτε τον κ. Τσίπρα διαπλεκόμενο;

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στην κ. Χούκλη:

Δεν διαβάζετε επ’ ακριβώς τα όσα δήλωσα. Με τον Τσίπρα έπρεπε και ήταν υποχρέωση μας να συνεργαστούμε.
Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε χωρίς υποσημειώσεις φέρε μια συμφωνία να την υπογράψουμε πριν κλείσουν οι τράπεζες. Ως προς τα πρόσωπα δεν θεωρώ ότι κάποιος πολιτικό αρχηγός είναι διαπλεκόμενος αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και το Ποτάμι λέει ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επίθεση χωρίς να δώσουμε απαντήσεις.
Εδώ είμαστε να συγκρίνουμε και τα βιογραφικά και τις πορείες μας.

“Το ταξί σας πήγε τελικά στο Νομισματοκοπείο; Πόσα δισ. ευρώ βρήκε και τι τελικά θα συμβεί εάν μετατραπούν σε δραχμές;”, ρώτησε η κ. Ζαχαρέα τον κ.Λαφαζανη, με τον ίδιο να λέει: Θα υπάρξει και δεύτερο σποτ που θα δείχνει πω κάναμε την ληστεία. Πήρα 22 δις και έφυγα. Ξεκινήσαμε με ένα κόμμα να είναι στο μνημόνιο και φτάσαμε με 5 πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουν το μνημόνιο. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Ας υπάρξει μία συγκυβέρνηση των 5 μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα.

Γιατί θέλετε ο κ. Τσίπρας να συνεργαστεί μαζί σας, κλήθηκε απαντήσει ο Μεϊμαράκης και ο ίδιος εξήγησε ότι “Να ξέρουν οι πολίτες ότι αν ο Τσίπρας είναι πρώτος είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να τα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα και να ξαναπάμε σε εκλογές. Μόνο με συνεργασίες μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θέλει ο κ. Τσίπρας; Τι να κάνουμε, θα κρίνουν οι πολίτες. Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές. Με 153 βουλευτές, δεν θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα που θέλει. Είμαι έτοιμος να πάω να τα βρούμε αύριο στην Κουμουνδούρου. Έχεις χρόνο αύριο να τα πούμε κ. Τσίπρα; Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε; Τον καλώ να τα πούμε για το καλό της χώρας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο στη συνέχεια λέγοντας:

Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που αυτό το debate διεξάγεται στην ΕΡΤ, που έκλεισε  μέσα σε μία νύκτα γιατί το κόμμα του Μείμαράκη ήθελε να φιμώσει. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, στην ανομία και την αδικία. Δεν μπορούν κάποιες επιχειρήσεις να μην μπορούν να δανειστούν ενώ τηρούν τους νόμους, ενώ άλλοι που δεν τους τηρούν να δανείζονται. Πήραμε το ρίσκο να παλέψουμε την ασυδοσία στα ΜΜΕ. Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε κανέναν αλλά θα βάλουμε μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο κ. Τσίπρας πήρε και πάλι το λόγο στον τελευταίο κύκλο του debate, λέγοντας:

Στις τοποθετήσεις του ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση που κάνει όλο αυτό το διάστημα για τα 90 δις ευρώ που λέει ότι χρεώσαμε την χώρα. Θα ήθελα να του εξηγήσω ότι τα 8 δις ευρώ δεν είναι καθαρός δανεισμός. Δεν επιβαρύνει το χρέος καθώς πληρώνει τα τοκοχρεολύσια που μας χρεώσατε τόσα χρόνια. Δεύτερον για την αναδιάρθρωση του χρέους που λέτε ότι δεν υπάρχει πουθενά. Βεβαίως και υπάρχει. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πραγματικότητα, υπάρχει στην απόφαση του Eurogroup και στην έκθεση του ΔΝΤ και στην απόφαση Ντράγκι και ετοιμαζόμαστε για αυτό την ώρα που εσείς λέτε πως δεν υπάρχει. Ας κρίνει ο λαός.

Ο κ. Μεϊμαράκης εν συνεχεία τόνισε:

Φεσώσατε την χώρα περίπου 50 δις. Αν δεν είχαμε το δημοψήφισμα δεν θα χάναμε 25 δις. Βάζετε μέσα τα δανεικά που θέλετε να πάρετε και ξέρετε ότι όσο μεγαλύτερο δάνειο τόσα περισσότερο επώδυνα μέτρα θα πρέπει να πάρετε. Δεύτερον πάρτε την συμφωνία, αναφέρεται ρητά για το χρέος.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε:

Συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει τρίτο μνημόνιο. Το ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και κατηγορούμαστε εμείς που δεν το ψηφίσαμε. Η ενιαία Ευρωζώνη βλάπτει και την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα που την έχει καταστήσει προτεκτοράτο και αποικία. Λέμε όχι στην υποτέλεια.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι είπε:

Είπε η κ. Γεννηματά πως όλα τα κόμματα χρωστούν και έχουν ανάλογα προβλήματα. Πρέπει να πούμε στο λαό ότι τα χρεοκοπημένο οικονομικά κόμματα είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι δεν χρωστάει σε κανέναν. Το ερώτημα στον Μεϊμαράκη και τον Τσίπρα είναι ένα: με ποιον θα κυβερνήσουν;

Ο κ. Κουτσούμπας από το ΚΚΕ έκανε τη δική του τοποθέτηση:

Ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα και τα είδε όλα. Έχουν κυβερνήσει όλοι όσοι είναι εδώ, έχουν ψηφίσει μνημόνια. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση. Η δική μας. Σκεφτείτε, γιατί ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εργάτες και ανάγκη για υποδομές, δεν απασχολούνται; Θα μπορούσαμε να είχαμε κρατικές παραγωγικές μονάδες όπως στην ενέργεια.

Ακολούθως, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είπε:

Κ. Μεϊμαράκη είστε υπόδικος να ρωτήσετε τους εισαγγελείς γιατί σας έχουν παραπέμψει να φέρεται το χαρτί που λέει ότι αθωωθήκατε. Είπατε ψέματα στον Χατζηνικολάου. Καμμένος με τη ΝΔ της Siemens και του Παπασταύρου δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε.

Η κ. Γεννηματά κατόπιν:

Η οικογένεια είναι το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, εκεί συναντιούνται το παρόν το παρελθόν και το μέλλον. Και η οικογένεια προχωράει μέσα από την συνεννόηση και τον σεβασμό. Γι αυτό σας καλώ να αντιμετωπίσουμε την χώρα σαν μία μεγάλη οικογένεια. Σας καλώ να δεσμευτούμε ότι θα εξασφαλίσουμε μία κυβέρνηση σταθερή, αποτελεσματική για τα επόμενα 4 χρόνια. Να σταματήσει η περιπέτεια χωρίς προαπαιτούμενα και όρους. Έχουμε ευθύνη να το πράξουμε και υποχρέωση. Πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των 50 ευρώ.

Στο τελευταίο σκέλος του τελευταίου γύρου, ξεκίνησε η κ.Γεννηματά:

Το μνημόνιο αντιμνημόνιο είναι το παρελθόν. Μιας και δεν έσκισαν το μνημόνιο τους καλώ να σκίσουν τη δημαγωγία.
Ζητάμε τη δύναμη του λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη, να γίνουμε ο καταλύτης της χώρας. Ζητάω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ξερω να κάνω σκληρές διαπραγματεύσεις και μπορώ να διασφαλίσω ότι η χώρα την επόμενη μέρα θα έχει μία κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο κ. Καμμένος ακολούθως:

Οι ΑΝΕΛ είναι ένα κίνημα που στήριξαν μια κυβέρνηση της αριστεράς ενώ προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς αλλά όχι από εκείνους που εμπλέκονται με τον χώρο της Siemens. Αντίστοιχα τα χρήματα αυτά εάν τα διπλασια απο αυτά που πήρε το ΣΤΕ για τους στρατιωτικούς. Η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε μια συμφωνία που υπογράψαμε για να μην βγει η χώρα από την Ευρώπη και βρεθεί στην καταστροφη. Δεν ειμαστε ευτυχείς για την συμφωνία, αλλά ειμαστε ευυχείς που πήραμε πίσω το αγγλικό δίκαιο.

Ο κ. Κουτσούμπας έπειτα:

Απευθυνόμαστε σε όσους έφυγαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ελπίδες που διαψεύστηκαν, απευθυνόμαστε στον εργάτη, τον άνεργο, τον νέο και τη νέα και τους λέμε να μην επιλέξουν δυνάμεις που θα λειτουργήσουν σαν αναχώματα. Απευθυνόμαστε σε όσους μας στήριζαν και μας έδωσαν ψηλά ποσοστά. Ζητάμε συμπαράταξη με το ΚΚΕ για να γίνει πιο δυνατό. Θα έχουμε κυβέρνηση μνημονίων παρά τις κοκορομαχίες που είδαμε νωρίτερα.

Ο κ. Θεοδωράκης εν συνεχεία:

Πρώτη φορά στα σοβαρά. Είδατε το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού. Δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία αρνητική παρατήρηση. Είναι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν για το καλό της χώρας, δεν είναι παιδιά του πολιτικού σωλήνα και άεργοι της πολιτικής σκηνής. Χρειαζόμαστε μικρό κυβερνητικό σχήμα και να κοιτάξουμε την παιδεία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις δουλειές.

Ο κ. Λαφαζάνης πήρε το λόγο:

Πρώτη φορά σοβαρά, δεν είναι το τρίτο μνημόνιο. Το δίλημμα είναι μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Μνημόνιο σημαίνει λιτότητα και καταστροφή του αγροτικού κόσμου και των συνταξιούχων και ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας. Το σύγχρονο και το νεανικό, η λύση είναι αυτή που προτείνουμε εμείς. Είναι βιώσιμη και ρεαλιστική η λύση μας.

Ο κ. Μεϊμαράκης ακολούθως:

Κοιτώ τον Έλληνα πολίτη στα μάτια και τους ζητώ να κρίνουν και να συγκρίνουν. Άθελα τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο και τώρα έχουμε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Έχουμε αλλάξει επτά πρωθυπουργούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να συνθέσει με μετριοπάθεια και τον κεντρώο δρόμο. Είμαι κάτω, στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα, ασκούσα τη δικηγορία. Ξέρω τι σημαίνει δουλειά. Ποιος θα δώσει δουλειά; Έχουμε ευθύνη και προτείνω να ψηφίσουν τη ΝΔ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε:

Συγκρουστήκαμε με υπέρτερες δυνάμεις, πήγαμε κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες και δώσαμε στιγμές ελπίδας και ανάτασης στον λαό. Την κρίσιμη στιγμή δώσαμε στον λαό την απόφαση και ζητήσαμε ισχυρή εντολή στο δημοψήφισμα για να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, όπως και κάναμε. Κάποιοι λένε πως οι μάχες τελείωσαν. Οι μάχες συνεχίζονται και πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αναξιοκρατία. Να ξεμπερδέψουμε με το παλιό.