Ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Η κα Θάνου έχει “αποστολή” να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων (20 ή 27 Σεπτεμβρίου, με επικρατέστερη την πρώτη) αναμένεται να γίνει γνωστή την Πέμπτη. 

orkomosia

Την τελετή παρακολούθησαν και τα τρία παιδιά της κυρίας Θάνου, με την ίδια να δείχνει ιδιαίτερα συγκινημένη.

Λίγο πριν αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

“Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα”, απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τη νέα πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο οποίος σημείωσε:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση.

Απ’ τη μεριά της η κυρία Θάνου δήλωσε:

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό. 
Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ανταποκριθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο.

Νωρίτερα, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την αποτυχία σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα διεξαχθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα, υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να διαθέτει την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή, με στόχο τη διενέργεια εκλογών.

Ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σχετικά με το αίτημα σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.