Η μικρή Κυριακή ζούσε σε ένα χωριό του νομού Καστοριάς, κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Για να πάει στη βιβλιοθήκη και να επιστρέψει στο σπίτι της, έκανε συνολικά 70χλμ.!
Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα γνώρισε το κορίτσι το 2005, συζήτησε μαζί του και κυρίως δεν ξέχασε ποτέ την ιδέα της μικρής για βιβλιοθήκες σε ακριτικά και απομονωμένα χωριά.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά, η δημοσιογράφος μαζί με άλλους συναδέλφους της, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και ανέλαβαν δράση. Άρχισαν να φτιάχνουν βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένα χωριά.
“Τα όνειρα όταν τα πιστεύεις πολύ, γίνονται μεταδοτικά κι έτσι, από εμάς τους 23 «κόλλησαν» φίλοι και συγγενείς, με αποτέλεσμα σήμερα να μοιραζόμαστε το όνειρο των παιδικών βιβλιοθηκών, όχι 10, ούτε 20, αλλά αρκετές δεκάδες εθελοντών” λέει στο iPop η Άννη Καρολίδου, μέλος του Δικτύου “Δημοσιογράφοι σε Δράση”.
Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να δουν σε ποια χωριά θα φτιάξουν τις βιβλιοθήκες, να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς φορείς, να βρουν διαθέσιμους χώρους, χορηγούς και πολλά ακόμα. Ο σκοπός όμως άξιζε τον κόπο.
“Έχει πέσει πολλή δουλειά, αλλά με πολύ κέφι, πολύ μεράκι, αστείρευτη καλή διάθεση. Δουλειά- χαρά, στην οποία συμμετέχουν κι οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, φίλοι των φίλων”, εξηγεί η Άννη. “Κι επειδή αυτή η ιστορία δεν έχει εμπνεύσει μόνο εμάς, τους δημοσιογράφους του Δικτύου, μπήκαν στο χορό και εταιρείες, επαγγελματίες, άτομα και φορείς που ήθελαν ο καθένας με τον τρόπο του, με χορηγίες, με την προσφορά εργασίας, να βοηθήσουν”.
Την Κυριακή, 1 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε η τέταρτη βιβλιοθήκη που έστησαν οι Journalists Acting μέσα σε 8 μήνες.
Το χωριό Μουριές στο νομό Κιλκίς απέκτησε το δικό του όμορφο χώρο, όπου τα 200 παιδιά της κοινότητας θα μπορούν να διαβάσουν 1.500 βιβλία, να χρησιμοποιούν 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

“Για τα παιδιά αξίζουν όλα, όσα κάνουμε και όσα θα μπορούσε κανείς να κάνει γι’ αυτά. Το βλέπει στα πρόσωπά τους, στη συμμετοχή τους, στη χαρά που εκδηλώνουν, στο πως αμέσως θέλουν να ξεφυλλίσουν τα βιβλία, να παίξουν με τα παιχνίδια, να βουλιάξουν στις πολυθρόνες με ένα βιβλίο στα χέρια, να ανοίξουν και να χαρούν κάθε μικρή έκπληξη που κρύβει για αυτά ο καινούργιος δικός τους χώρος”, περιγράφει η Άννη Καρολίδου. “Και τα παιδιά δεν είναι μόνο μικρά, είναι και οι έφηβοι, τα παιδιά του Λυκείου και, κοντά στα παιδιά και οι ενήλικες, που νοιώθουν ότι το χωριό απέκτησε μία βιβλιοθήκη που είναι κάτι παραπάνω από βιβλιοθήκη, είναι χώρος δημιουργίας, χώρος φιλόξενος για δράσεις, είναι μια φωλιά”.
Οι προηγούμενες 3 βιβλιοθήκες στήθηκαν στην Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας και τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, αυξάνοντας σε 500 τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Η πέμπτη βιβλιοθήκη αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στο ακριτικό χωριό Μεταξάδες Έβρου.
Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία άλλων έξι βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για παιδιά και νέους.
Αν επιθυμείς να προσφέρεις βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας για τις βιβλιοθήκες, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Δίκτυο στη διεύθυνση [email protected] ή να αναζητήσεις πληροφορίες στη σελίδα του στο Facebook.