Δημοσίευμα του Spiegel κάνει λόγο για βλέψεις της Κομισιόν για hot spot στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη μεταφορά των πρώτων hot spots από Λέσβο και Κω σε ένα κεντρικό, μεγαλύτερου μεγέθους στην πρωτεύουσα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το κέντρο υποδοχής θα διοικείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Frontex.

Ωστόσο, το περιοδικό τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει ακόμα, καθώς διατηρεί επιφυλάξεις.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως:

“Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των ‘Hotspots’. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της Ε.Ε.”.

Το Spiegel τονίζει στη συνέχεια πως οι περισσότεροι πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα δεν ζητούν άσυλο. Ο λόγος; Ο φόβος ότι θα απελαθούν ή θα πάνε σε μια χώρα που δεν επιθυμούν.

Επειδή όμως η Ελλάδα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει σε τέτοιο αριθμό προσφύγων, συνεχίζει το Spiegel, η δημιουργία ενός κεντρικού hot spot στην Αθήνα, σε πρώην Ολυμπιακό χώρο, για 40 με 50 χιλιάδες άτομα αποτελεί μια ιδανική λύση.

“Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι Hotspots με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και την μισητή τρόικα”.

Photo: Nick Paleologos / SOOC