Μαθητές απ’ την Αθήνα και τον Πειραιά άφησαν για λίγο τα θρανία και βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διεκδικήσουν «το σχολείο που τους αξίζει», όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα, απ’ τις 10 το πρωί της Δευτέρας χιλιάδες μαθητές είναι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια, δίνοντας το παρών στο παν-μαθητικό συλλαλητήριο, το οποίο είχε προαναγγελθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Λίγο μετά τις 11, σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έντασης όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και καδρόνια σε κλούβα των ΜΑΤ. Δεν προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια, όμως, οι νεαροί κάθε φορά που συναντούσαν αστυνομικούς πετούσαν αντικείμενα και εξαπέλυαν φραστική επίθεση εναντίον τους.

Πλέον οι μαθητές, μαζί με τους νεαρούς κουκουλοφόρους οι οποίοι προκάλεσαν τα επεισόδια, κατευθύνονται προς τη λεωφόρο Συγγρού.

Η ανακοίνωση των μαθητών για το συλλαλητήριο:

«Κινητοποιούμαστε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι γονείς μας, ενάντια στις αλλαγές και τα μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεκδικούμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Καλούμε την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τώρα χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Θέρμανση σε κάθε σχολείο και τάξη.

Ζητούμε να μην γίνει καμία αλλαγή στις ημερομηνίες των πανελλαδικών. Καμία σκέψη για κατάργηση των επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων. Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε. Καμία σκέψη για κατάργηση ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Δωρεάν-ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ένα γεύμα για όλους τους μαθητές. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία κατά βάση τις απογευματινές ώρες. Υγειονομική περίθαλψη και εμβολιασμό ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων».