Δίχως τέλος η σύγχυση γύρω από το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, οι οποίες στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια να αγνοούν το αν πρόκειται να επιβαρυνθούν ή όχι με ΦΠΑ 23% στα προς πληρωμή δίδακτρα.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται ν’ ανακοινώσει ακόμα μία παράταση στο “πάγωμα” επιβολής του μέτρου ως και τις 16 Νοεμβρίου, ελπίζοντας πως ως τότε θα’χει προκύψει οριστική λύση για την επιβολή του μέτρου ή θα έχουν βρεθεί δημοσιονομικά ισοδύναμα.
O αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Νίκος Κουράκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του χαρακτηρίζει την Παιδεία “μορφωτικό αγαθό” το οποίο δεν πρέπει να φορολογείται, εκτιμώντας παράλληλα πως πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική οικογένεια και αύξηση των ποσοστών ανεργίας. Συγκεκριμένα:
Δεν πρέπει να φορολογείται το μορφωτικό αγαθό, δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου εμπόδια και δεν πρέπει στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα. Και επιπλέον αυτή η επιβολή του 23% θα στερήσει την εργασία από πολλούς εκπαιδευτικούς, που θα αναγκαστούν να απολυθούν, θα κλείσουν ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια και θα χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους.
Εν τω μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προς απάντηση της ερώτησης της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης τονίζοντας ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να καταφύγει σε αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων.
Συγκεκριμένα ο κ. Πιέρ Μοσχοβισί δηλώνει:
Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή.
Αναφέρουμε ωστόσο πως στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, απορρίφθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κλιμακωτού ΦΠΑ, καθώς η θέση των θεσμών παραμένει σταθερή ή 23% σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ή άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης.
Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά:
Είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα.
Αίσθηση επίσης έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος υποστήριξε, σε συνέντευξή του πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι εύπορος και γι’ αυτό στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.
Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; Φτωχός είναι; Δουλεύει και η γυναίκα του. Ένας που έχει 60.000 και 70.000 εισόδημα τον χρόνο, δεν είναι φτωχός. Δίνει 7.000 τον χρόνο στα ιδιωτικά. Δεν απαντάω στο πρόβλημα που έχει μια εύπορη οικογένεια. Δουλειά του υπουργού να διασφαλίσει το κατά το δυνατόν αξιόπιστο σχολείο για όλα τα παιδιά.