Το διαζύγιο είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και για το ζευγάρι αλλά και για τα παιδιά, αν υπάρχουν. Εκτός όμως από το συναισθηματικό βάρος το διαζύγιο μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία του ατόμου.  Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνας δηλώνουν ότι το διαζύγιο μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρο θάνατο.

Τα άτομα που βιώνουν την διαδικασία διαζυγίου χάνουν τον ύπνο τους και αυτό οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Βέβαια ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι σίγουρα το διαζύγιο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο  θάνατο.

Ο δόκτορ Ντέιβιντ Σμπάρα, επικεφαλής της έρευνας δήλωσε τα εξής: «Κατά τους πρώτους μήνες μετά τον χωρισμό, τα προβλήματα ύπνου να είναι πολύ φυσιολογικά και με τον καιρό αυτό να ξεπεραστεί. Αν όμως τα προβλήματα ύπνου συνεχίσουν για περισσότερο καιρό τότε αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν κατάθλιψη και όσο και να αγωνίζονται να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους δεν μπορούν. Τα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προβλήματα υγείας».

Η έρευνα ανέλυσε 138 ανθρώπους  που πρόσφατα πήραν διαζύγιο. 16 εβδομάδες πριν την έναρξη της μελέτης, oι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υποβάλουν μια έκθεση σχετικά με την ποιότητα του ύπνου κατά την διάρκεια  3 επισκέψεων στο εργαστήριο σε χρονικό διάστημα μισού μήνα. Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση του κάθε ατόμου και παρατήρησαν ότι ήταν αυξημένη σε όλους (βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιζε και το ιστορικό υγείας του κάθε ασθενή).  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα ύπνου, ίσως προϋπάρχουν πριν το χωρισμό απλά μετά να γίνονται πιο έντονα.

Μετά από 10 εβδομάδες φαίνεται ότι όλο αυτό είχε κακή επίδραση στη υγεία του κάθε ατόμου. Άτομα με πολύ υψηλή πίεση πρέπει να ληφθούν  σοβαρά υπόψη και να τους παρακολουθεί κάποιος γιατρός. Άτομα που έχουν προβλήματα με τον ύπνο μετά από ένα διαζύγιο πρέπει να επιδιώξουν γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ώστε να βρουν τρόπο να χαλαρώσουν και να ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα ύπνου.

«Μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ αγχωτική για το άτομο.  Πρέπει  να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στη ζωή μας» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σε παλιότερη έρευνα του 2013 βρέθηκε ότι εκείνοι των οποίων οι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (κυρίως από αυτοκτονίες), κατάχρηση ουσιών και κατάθλιψη.